• Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételek játszhatnak szerepet a megelőzésben?

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Szerző:
        WEBBeteg

        Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek (zsír, vörös húsok, könnyen felszívódó szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök) a bélrendszeri daganatok kialakulására?

        A vastagbélrák téma cikkei

        A betegség megértése
        1. A vastagbélrák tünetei
        2. Rákmegelőző állapot: a vastagbélpolip
        3. A vastagbélrák rizikófaktorai
        4. A vastagbélrák kivizsgálása, szűrése

        Élet betegséggel
        5. A diagnózis lelki feldolgozása
        6. A vastagbéldaganat szövettani típusai, életkilátások
        7. A vastagbélrák kezelési lehetőségei
        8. Élet a béldrák diagnózisa után
        9. Kontrollvizsgálatok bélrákon átesett betegeknek

        Megelőzés
        10. A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában
        11. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

        Általánosan ismert tény, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszik az életmódunk. Ezen belül is jelentős szerep tulajdonítható a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak. Nincs ez másképp a vastagbélrák, a végbélrák vagy a vékonybél daganat esetében sem. 

        Ma a zsírokban és vörös húsokban bővelkedő étrendet a colorectális (vastagbél- és végbél-) daganatok egyik fő rizikófaktoraként tartják számon. Ennek a hátterében több feltételezett mechanizmus is létezik. Az egyik ok valószínűleg az, hogy a húsok főzése során karcinogén anyagok (heterociklikus aminok, aromás hydrocarbonok) képződnek, amelyek kedvezhetnek a rákos sejtek kialakulásának.

        Egy másik szempont, hogy a feldolgozott húsok nagy mennyiségben tartalmaznak nitriteket és nitrátokat, melyek a húsokban lévő fehérjékkel és hemmel (ami a mioglobin és a hemoglobin része) olyan anyagok (mutagén nitrózaminok) képződéséhez vezetnek, amelyek a szervezetben megnövelhetik a mutációval járó sejtszaporulatok kialakulását.

        Talán meglepő lehet, hogy a vörös húsok kiváló vasforrásként egyrészt előnyösek a szervezet vasraktárainak feltöltése szempontjából, ugyanakkor ez is növeli a daganatok kialakulásának rizikóját, hiszen a bélrendszeren belül prooxidánsként szerepel a vas. Ez azt jelenti, hogy az oxidatív folyamatok (oxidatív stressz) szintjét növeli.

        Egyes vizsgálatok továbbá arra az összefüggésre világítottak rá, hogy a vörös húsokból felszabaduló hem közvetlenül károsítja a vastagbél nyálkahártyáját, ezzel szemben a hemben szegény szárnyas húsok fogyasztása nem hozható összefüggésbe a bélrendszeri daganatok kialakulásával.

        Pontosan megbecsülni tehát nehéz feladat, hogy adott mennyiségű hús fogyasztásakor milyen mértékben zajlanak le a fenti folyamatok.

        Hirdetések

        A könnyen felszívódó szénhidrátok hatása

        A 2-es típusú cukorbetegség (nem inzulinfüggő diabétesz) és a bélrendszert érintő daganatok földrajzi megoszlása nagy hasonlóságot mutat. A kapcsolatra az lehet a magyarázat, hogy a  könnyen felszívódó szénhidrátok tartós bevitele által okozott folyamatos magas vércukor- és inzulinszint növelheti a béldaganatok kialakulásának esélyét.

        Gyorsan felszívódó szénhidrátok: cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek, sült krumpli, krumplipüré, palacsinta, egyes yümölcsök (érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye), édesített tejtermékek, puffasztott rizs, fehér rizs.

        A rostfogyasztás hatásai

        Afrika és Ázsia bizonyos népcsoportjaiban nagyon alacsony a vastagbéldaganatos, végbéldaganatok és más hasonló betegségek előfordulásnak aránya. Megfigyelték, hogy ezek a népcsoportok rendkívül nagy arányban fogyasztanak nem emészthető rosttartalmú ételeket. 

        Nem oldható rostok: megtalálhatók egyes zöldségekben (csicsóka, póréhagyma, vöröshagyma, articsóka, spárga, csicseriborsó, fokhagyma), a málnában, nektarinban, barackban, valamint a búzakorpában. 

        Ezekből a rostokból a vastagbél baktériumflórája rövid szénláncú zsírsavakat állít elő (propionát, butirát). A butirát egyrészt a vastagbél hámsejtjeinek energiaforrása, másrészt csökkenti a sejtszaporodás mértékét, segíti a sejtek differeciálódását és segíti az programozott sejthalál folyamatát (apoptózist), ezáltal gátolja a tumoros folyamatok kialakulását. Ezek a hatások mindeddig csak laboratóriumi körülmények között lettek bebizonyítva.

        A zöldségek és gyümölcsök hatása

        Eddig nem igazolódott egyértelműen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás védő hatása a bélrendszeri rákkal szemben, bár több tanulmány is alátámasztotta gyenge védő hatásukat.

        Ugyanakkor fontos tény, hogy a kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrend jó hatással van a szervezetre, így a káros folyamatok kialakulását is nagyobb eséllyel előzheti meg az, aki rendszeresen fogyaszt friss zöldség- és gyümölcsféléket, és emellett pótolja azokat a további fontos anyagokat (ásványi anyagok, nyomelemek stb.), amelyekre a szervezetnek szüksége van.

        Többszörösen telítetlen zsírsavak

        Bár nem sikerült eddig szignifikáns összefüggést bizonyítani a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása és a bélrendszeri daganatok kialakulása között, de egyre több eredmény látott napvilágot a témával kapcsolatban. Néhány prospektív vizsgálat igazolta a halfogyasztás védő szerepét a béldaganatok kialakulásával szemben, de egyelőre az eredmények nem egyértelműek. 

        Valószínűnek látszik az a mechanizmus a védő szerep igazolására, hogy a halakban jelenlévő, többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladáskeltő eikozanoidok termelődését és gátolják a COX-2 enzim működését, ezáltal antikarcinogén hatást fejtenek ki. 

        Ez a cikk is érdekelheti A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?


        Forrás: WEBBeteg
        Medscape
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Gabonaallergia

        Dr. Szigeti Nóra

        A tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből.

        Operációra várva

        Cs. K. fordító

        Hogyan segítsen gyermekének a műtéttől való félelme leküzdésében?

        Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

        A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy...

        Enzimes béldaganatszűrés - Otthon...

        A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű...

        Mit tehetünk a vastagbélrák megelőzése...

        A vastagbélrák gyakori előfordulása ellenére egy megelőzhető, és korai stádiumában jól kezelhető betegség. A jó hír az, hogy egy kis...

        A vastagbélrák tünetei

        A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte...

        A vastagbélrák műtéti kezelése

        Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség...

        A csecsemőkori kólika a szülőket is...

        A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen...

        Gyomorégés és a savközömbösítők -...

        A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb...

        Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük...

        A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA