• A székrekedés veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami Ön számára optimális, az lehet, hogy másnak nem az.

    A téma cikkei 

    4/1 A székrekedés okai
    4/2 A székrekedés veszélyei
    4/3 A székrekedés kezelése
    4/4 A székrekedés megelőzése

     

    Általánosságban véve Önnek nagy valószínűséggel székrekedése van, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklete, a széklet pedig kemény és száraz. Bizonyos esetekben a székrekedés eredményeként puffadtnak érezheti magát, emellé pedig hasi fájdalom jelentkezhet.

    Szerencsére néhány nagyon egyszerű életviteli változtatással, ide értve a több mozgást, a magas rosttartalmú ételek fogyasztását és bőséges mennyiségű folyadék bevitelét, a székrekedés megelőzhető, illetve enyhíthető.

    Hirdetések

    A székrekedés okai

    Normális esetben az emésztés során keletkező salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe. A vastagbélben a béltartalom víz és iontartalma nagymértékben visszaszívódik, ezek ugyanis fontosak a szervezet működéséhez. Hogyha túl sok víz szívódik vissza, vagy a béltartalom túl lassan mozog, akkor székrekedés alakulhat ki.

    A bélmozgás lelassulásának okai

    • Az elégtelen folyadékbevitel.
    • Az alacsony rosttartalmú étrendek.
    • Ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra.
    • Életkor.
    • A mozgásszegény életmód.
    • Terhesség.
    • Betegség.

    Székrekedése lehet akkor is, hogyha a bélmozgásokat végző izmok működése nem koordinált. Ezt a problémát medence feneki diszfunkciónak nevezzük és, fennállásakor nagyon kell erőlködni a székletürítés során. A széklet keresztüljut a vastagbélen, de elakad a végbélben, mert a székletürítéshez szükséges izmok működése nincs megfelelően összehangolva.

    Számos gyógyszer, ideértve a Parkinson kór, a hipertónia és a depresszió kezelésére alkalmazottakat, szintén székrekedéshez vezethet. Hasonlókép bizonyos altatószerek is ilyen hatással bírnak. Mindezek mellett a székletlazítók gyakori alkalmazása idővel székrekedéshez vezethet.

    Ritkán, a székrekedés súlyosabb betegségek tünete lehet, így jelezheti a vastag- illetve végbél rákot, különböző hormonális, illetve autoimmun betegségeket. Néha kisgyereknél azért alakul ki székrekedés, mert elfelejtenek a WC-re menni. Egy tipegőnél székrekedés alakulhat ki WC-re szoktatáskor, ha nem szívesen használja a WC-t.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    • Hetente egyszer-kétszer van csak székletürítése az étrend, illetve a mozgásszegény életmódon való változtatás ellenére.
    • Intenzív hasi fájdalma van.
    • Vér jelenik meg a székletben.
    • Váltakozik a székrekedés és hasmenés.
    • Végbéltáji fájdalom jelentkezik.
    • Vékony, ceruzaszerű székletet ürít.
    • Indokolatlan fogyást észlel.

    Nagyobb valószínűséggel alakul ki tehát a székrekedés idősebb korban, mozgásszegény életmód mellett, ágyhoz kötöttség, alacsony rosttartalmú diétát fogyasztása esetén, továbbá, ha nem iszik eleget. A kockázatot tovább növelheti bizonyos gyógyszerek fogyasztása, ide értve a nyugtatók, altatók használatát, és a kemoterápiás kezelést is.

    Ha Ön terhes, időről-időre székrekedés alakulhat ki a hormonális változások miatt. A terhesség későbbi szakaszában a méh belekre gyakorolt nyomása szintén székrekedéshez vezethet.

    Az orvosi rendelőben

    A székrekedés diagnózisát általában a kórtörténet és a fizikális vizsgálat eredményeképpen állítják fel. Orvosa először meg akar majd győződni arról, hogy nincs-e elzáródás, illetve szűkület a vékonybél, illetve a vastagbél területén, nem áll-e fenn hormonális zavar (például alulműködő pajzsmirigy), vagy nincs-e rendellenesség ionháztartásában (például emelkedett kálcium szint a vérben).

    Orvosa át fogja tekinteni az Ön által szedett gyógyszereket, hogy kizárja ezek szerepét a székrekedés kialakulásában. Az alábbi diagnosztikai eljárások lehetnek indokoltnak.

    • WEBBeteg diéták és tanácsok az egészséges élethez

     Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!
     Székletvizsgálat. Bizonyos esetekben orvosa székletmintát kérhet Öntől, hogy a székletben megbúvó vér jelenlétét kizárja.
    • Báriumos beöntés. A vizsgálat során a bél belső felszínét kontrasztanyaggal, báriummal vonják be, így röntgen vizsgálat segítségével a végbél, a vastagbél és néha a vékonybél egy része láthatóvá válik.
    • Sigmoidoscopia. Az eljárás során orvosa egy megvilágított rugalmas cső segítségével áttekinti a szigma bél és a végbél területét.
    • Colonoscopia. Ez a diagnosztikai eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes vastagbelet egy rugalmas, kamerával felszerelt cső segítségével megtekintsék.
    • Anorectalis manometria. Az eljárás során orvosa egy vékony rugalmas csövet vezet fel a végbélnyílásba és a végbélbe, majd a cső hegyén található kis ballont felfújja. Ez lehetővé teszi a széklet mozgatására szolgáló izmok koordinált működésének vizsgálatát. Ezt a vizsgálatot a medencefenék diszfunkció gyanúja esetén javasolják.

    Miért kell kezelni a székrekedést?

    Lusta bél szindróma

    Ha gyakran használ székletlazítókat, akkor a lusta bél szindróma alakulhat ki, azaz belei már csak székletlazítók segítségével tudnak megfelelően működni. A székletlazítók, hashajtók mindemellett számos problémát okozhatnak, ide értve bizonyos vitaminok és tápanyagok felszívódási zavarát, a bélrendszer károsodását és a székrekedés továbbromlását.

    Bár a székrekedés nagyon zavaró lehet, általában nem súlyos állapot. Huzamosabb ideig fennállva - különösen, ha ez erőlködéssel társul - különböző szövődmények alakulhatnak azonban ki, többek között aranyerek keletkezhetnek, illetve a végbélnyílás környezetében repedések (abráziók), illetve szakadások (fissurák) keletkezhetnek.

    A nagyon súlyos, krónikus székrekedés néha széklet impaktációt eredményezhet, azaz kialakul egy olyan megkeményedett széklet darab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. Ez az impaktálódás veszélyes lehet, és előfordulhat, hogy a beragadt székletdarabot kézzel kell eltávolítani.

    A székrekedés kezelése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása. A tünetek enyhítése érdekében próbáljon meg különböző, magas rosttartalmú készítményeket rendszeresen fogyasztani. Ezek a természetes étrendi kiegészítők lágyítják a székletet, és ezeket mindennap biztonsággal fogyaszthatók.

    Gondoskodjon róla, hogy mindennap elegendő vizet, vagy más folyadékot fogyaszt. E nélkül a rostdús élelmiszerek tovább ronthatják a székrekedést, mivel nem tudnak elegendő vizet megkötni, a széklet lazításához. Lassan növelje a rostdús élelmiszerek arányát étrendjében a puffadás elkerülése miatt! Fontos ellenőriznie a félkész ételek rosttartalmát, mert nem minden magas rosttartalmúnak mondott étel tartalmaz ténylegesen sok rostot!

    Orvosa mindemellett javasolhatja székletlazítók, például ásványi olaj használatát is, amely segítségével a széklet meglágyul, és könnyebben halad át a beleken. Kerülje a székletlazítók rendszeres használatát, mert ezek számos további problémához vezethetnek!

    Orvosa továbbá hashajtók szedését is javasolhatja, azonban ezek alkalmazása mellett számos szövődmény alakulhat ki. A paraffinolaj megakadályozhatja a zsíroldékony vitaminok felszívódását, illetve félrenyelve a tüdőbe bejutva súlyos tüdőgyulladást eredményezhet. Éppen ezért lefekvés előtt ne használja ezeket a készítményeket! Hogyha Ön terhes, fontos, hogy a székletlazítók, hashajtók szedése előtt beszéljen orvosával!

    Ha a székrekedés oka medencefenék diszfunkció, orvosa javasolhatja a biofeedback technikák elsajátítását. A módszer segítségével megtanulja a székletürítéshez használt izmok rendezettebb, koordináltabb használatát.

    Fogyasszon elegendő folyadékot, és mozogjon minél többet! Az úszás és a gyaloglás nagyon jó hatásúak.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Az örömtelenség kezelhető!

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Hogyan kezelhető?

    Fertőző májgyulladás

    Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik; Borsodban és Zalában fokozott a fertőzésveszély.

    Kétszer is leküzdötte a rákot

    Ismerjék meg Emese történetét, akinél kétszer is diagnosztizáltak daganatot (méhnyakrákot és melanomát) élete során.

    Sport és hőség - Mit igyunk?

    Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot, mikor és mennyit igyunk?

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: vacsi
    Amíg dolgoztam én is székrekedéssel, gyomorfájdalmakkal küszködtem. Már több, mint egy éve vagyok munkanélküli, azóta minden bajom megszűnt, igaz, a kertben sokat tudok dolgozni, (korábban ülőmunkát végeztem), és az olcsó termékek utáni járkálás napi több órás sétát eredményez, mivel mindenüvé gyalog megyek!