• A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    A bélrendszert érintő daganatos kórképek ismerete kiemelkedő jelentőségű, mert:

    • a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak - Magyarországon évente kb. 9000 új beteget diagnosztizálnak.
    • jelentős halálozási rátával rendelkeznek - Magyarországon évente mintegy 6000-en halnak meg bélrendszeri daganat következtében   
    • a tünetek intim jellege miatt a betegek sokszor nehezen szánják rá magukat az orvos felkeresésére.

    A szomorú helyzeten azonban lehet és kell is változtatni, mivel ezek a betegségek szűrővizsgálattal megelőzhetőek, illetve a korszerű kezelési lehetőségek birtokában a korai felismerést követően teljes gyógyulás is várható.

    Hirdetések

    Egy kis elmélet

    A bélrendszer alsó szakaszán áthaladó, fokozatosan besűrűsödő béltartalom széklet formájában távozik a szervezetből.  A vastagbél felső szakaszán még hígabb béltartalom, tágasabb lumen miatt könnyebben alkalmazkodik a bél, ezért minél alsóbb szakaszon alakul ki valamilyen elváltozás, annál hamarabb okoz tüneteket.

    Hogyan alakulnak ki a bélrendszeri daganatok?

    A béldaganatok túlnyomó része jóindulatú elváltozásokból, polipusokból alakul ki. Ezek még nem okoznak tüneteket, általában endoszkópos módszerrel, műtét nélkül eltávolíthatók. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis a kolonoszkópos szűrővizsgálat során észlelt polipusok eltávolításával megelőzhető a daganat kialakulása!

    Kolonoszkópia - Ép nyálkahártya, végbélpolip és végbélrák

    Kolonoszkópia - Ép nyálkahártya, végbélpolip és végbélrák

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Mik a hajlamosító tényezők?

    Röviden szinte minden, ami civilizációs ártalomként jelentkezhet: mozgásszegény életmód, vegyszer- és tartósítószer-tartalmú, rostokban szegény élelmiszerek fogyasztása, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás.

    A genetikai hajlam is lényeges, ugyanis kimutatható, hogy egyes családokban a vastagbél betegségek halmozott gyakoriságban fordulnak elő.     

    Végbélrákra utaló tünetek

    A béldaganatok szűkíthetik a bélcsatornát, vérezhetnek, illetve hosszabb idő után a bélfalon túl terjedhetnek. 

    • A bélcsatorna szűkülete a fájdalmas székletürítést, hasi fájdalmakat, puffadást okoz. A végbél daganatos betegségei okoznak leghamarabb ilyen panaszokat.
    • vérzés jelentkezhet a székletben észlelt nagy mennyiségű friss vér formájában, de gyakran csak az ismeretlen eredetű vérszegénység okának keresése irányítja a figyelmet a vastagbélben levő vérzésforrásra. Ugyanakkor aranyerességből is származhat a széklet (általában végén) észlelt friss vér. A két kórképet a hasonló tünetek miatt ezért érdemes hasonlóan komolyan venni!
    • A bélfalon túl terjedés a hasi nyirokutakon át különböző szervekbe (elsősorban máj, tüdő) történő áttétek kialakulását jelenti.  
    Daganatos betegség gyanúja: a gyors diagnózis életet menthet!

    Az aspirációs citológia szakrendelés olyan betegeknek képes gyors diagnosztikus segítséget adni, akiknél tapintással vagy megelőző képalkotó diagnosztikai vizsgálattal (pl. ultrahang) olyan csomót vagy göböt találtak, amely rosszindulatú elváltozásra is utalhat. Ilyenek lehetnek a pajzsmirigyben, az emlőben, a nyálmirigyben, a nyirokcsomókban, a bőr alatti szövetekben található elváltozások.

    (Vanderlich Egészségcentrum)

    Hogyan előzhető meg a végbéldaganat?

    • Életmód: étrendünk tartalmazzon minél több rostban gazdag, nyers zöldségfélét. Kerüljük a konzervek, készételek, füstölt húsok fogyasztását. A rendszeres testmozgás a belek egészségét is elősegíti.
    • Szűrővizsgálat: jelenleg egyetlen hatékony módja a kolonoszkópos szűrővizsgálat. A tünetet nem okozó polipusok eltávolításával a daganatok kialakulása megelőzhető, illetve a korai stádiumban megszülető diagnózis a gyógyulási esélyeket megsokszorozza. 50 éves kortól ajánlott, illetve, ha a családban vastagbéldaganat fordult elő, előbb (ebben az esetben ajánlom az időpont egyeztetését szakorvossal).

    Ön tudja? Mikor érdemes szűrésre menni, ha a családban előfordult béldaganat?

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    • a székletben észlelt vér eredetét minden esetben fel kell deríteni!
    • székelési rend megváltozása - hasmenés vagy székrekedés, esetleg ezek váltakozása - esetén
    • fájdalmas székletürítés, gyakori székelési inger – jellemzően végbéldaganathoz társuló tünet
    • hasi fájdalom, görcsök, puffadás, fokozott bélmozgások - a daganat által okozott bélcsatorna-szűkületet jelezhetik
    • vérszegénység - utalhat tartós, észrevétlen vérezgetésre a vastagbélből.

    Röviden a kolonoszkópiáról

    A kolonoszkópia a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti egy hajlékony, női gyűrűsujjnyi vastagságú eszközzel. A bélcsatorna megtekintése mellett lehetséges az esetleges elváltozásokból szövetminta vétele, illetve általában a polipusok eltávolítása. Előtte természetesen hashajtással ki kell tisztítani a belet. Az előkészítés részleteiről minden vizsgáló helyen részletes tájékoztatót kap a páciens.

    A procedúra általában 20-30 percig tart, a vele járó puffadást és enyhe fájdalmat enyhíti az előtte adott intravénás görcsoldó-fájdalomcsillapító injekció. Lehetőség van (sajnos, nem mindenhol) a rövid altatásban történő vastagbélvizsgálatra is, ennek előnye, hogy semmilyen kellemetlenséget nem él meg a páciens.

    Kolonoszkópia után

    • negatív kolonoszkópia esetében 5 évente ajánlott a szűrővizsgálat ismétlése 
    • polipuseltávolítás után a további teendők a szövettani eredménytől  függenek, ezt a vizsgálatot végző orvossal szükséges egyeztetni
    • rosszindulatú daganatos betegség diagnózisa esetén a kezelés attól függ, milyen kiterjedtségű a folyamat. Általában több szakorvosból álló, úgynevezett onko-team irányítja ilyenkor a szükséges vizsgálatokat és kezelést. Leggyakrabban az érintett bélszakasz műtéti eltávolítása az első lépés.

    A végbéldaganatok sebészetében az utóbbi években egyre elterjedtebbek az úgynevezett mikrosebészeti technikák, melyek kisebb beavatkozást jelentnek, mint a hagyományos hasi műtétek. A végbélnyílás közelében levő, illetve a már előrehaladott daganatok esetében a bél hasfalon át történő kivezetésére (sztóma kialakítása) is szükség lehet. A műtét során eltávolított bélszakasz szövettani vizsgálata határozza meg a további kezelést. Ha a daganatszövet nem terjed a bélfalon túl, általában nem javasolt további kezelés. Mélyebbre terjedő, esetleg áttéteket adó folyamat esetén további kemoterápia, esetleg műtét vagy sugárkezelés szükséges.

    Milyenek a betegek kilátásai?

    Az életkilátásokat természetesen a daganat kiterjedtsége határozza meg: az 5 éves túlélés a kezdeti stádiumban operált betegeknél 90% (gyakorlatilag gyógyultnak tekinthetők), míg közeli áttétet adó esetben 71%, távoli áttét esetében már csak 10-20%.

    Kolonoszkópos szűrővizsgálattal lehetőségünk van arra, hogy a jövőben a vastagbél daganatos betegségei kevesebb szenvedést okozzanak, tegyük meg, ami rajtunk múlik!

    Dr. Pászthory ErzsébetForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a...

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

    Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban...

    Mi a végbélpolip? Milyen panaszokat okozhat? Mitől alakul ki? Cikkünkben választ kaphat ezekre a kérdésekre, illetve megtudhatja, hogy mik a...

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    Az aszpirin rákmegelőző hatása

    Egy kutatássorozat adatai szerint az egyik leggyakrabban alkalmazott fejfájáscsillapító segíthet egy sor daganatos megbetegedés...

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat...

    Enzimes béldaganatszűrés - Otthon...

    A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű...

    Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra...

    Több más betegség okozhat a Crohn-betegség tüneteivel részben megegyező panaszokat, így a diagnózis felállításához orvosa számos...

    Agykárosodás a máj betegsége miatt:...

    A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA