Belső aranyér vagy korai stádiumú végbélràk

Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 éve megváltozott a székletem a normálisról a kisebb nagyobb bogyószerűre. Próbáltam már többet inni napi 3-4 litert, útifűmaghéjat ettem hogy meglegyen a napi 30gr rost. Amióta a székletem megváltozott végbéltáji fájdalmaim is vannak, amelyek hol előjönnek hol elmúlnak. Eddig a székletemet a Hunyadi János gyógyvíz tudta helyre rakni, de az is addig amíg ittam. Voltam már gasztroenterológiai kivizsgálaton, ahol IBS-C-t diagnosztizáltak. Glutén tesztem, széklet kalprotectin és széklet vér tesztem negatív volt. Most egy part napja fürdés közben tapintottam ki egy kis kemény csomót a végbelemben körülbelül fél- egy ujjpercnyi távolságban. Pont ott ahol a végbelemben is szoktam érezni a fájdalmat már egy ideje. Kicsit utána járva a dolgoknak nagyon megijedtem, hogy lehet kezdő stádiumú végbélrákom van. Vérzést nem tapasztaltam, csak hogy kemény és fáj. Úgy értesültem hogy az aranyér az puha tapintású és vérzik, ez még jobban megrémisztett. A proktológus csak 19-én fogad. Szeretném kikérni a véleményét, hogy mivel is állok szemben? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza aranyér témában

Tisztelt Fiatal Ember!

Panaszai alapján inkább az aranyér kiújulásáról lehet szó. Általában ez valóban puha tapintatú szokott lenni, de ha jobban megduzzad, akkor keményebbé is válhat. Ezen kívül, ha környéki gyulladás is kialakul, akkor fájdalmassá válhat. A panaszok fokozódhatnak kemény székürítéskor. Mindenképpen javasolt a rendszeres, nem kemény székürítés, amennyire lehetséges, diéta tartása mellett. A végbél daganatok inkább a későbbi életkorban fordulnak elő, de ha a családban több ilyen megbetegedés volt, akkor erre is figyelemmel kell lenni. Léteznek öröklődő formák, ilyen például a familiaris polipozis. A tünetek miatt mindenképpen javasolt proktológus felkeresése, aki lehet, hogy egyéb helyi kezelést is ajánlani fog.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 06., 16:46 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 08., 06:06
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Aranyér lehet a panaszaim oka?
Aranyeres csomó
Belgyógyászati kérdés
Van aggódni valóm?
Aranyér, puffadás, szélgörcs