• Kocogás közben iPodot hallgatott - Belecsapott a villám

    Szerző:
    WEBBeteg

    Igaznak bizonyult az állítás, mely szerint az elektromos készülékek (mint az iPod és a mobiltelefon) súlyosbíthatja a villámcsapás testi tüneteit, akár végzetes belső sérüléseket is okozhatnak.

    Ha az elektromos eszközök (iPod, mobiltelefon) használatából adódó egészségkárosodásról beszélünk, valószínűleg nem a villámcsapás az első dolog, ami az eszünkbe jut. Az elektromos eszközök önmagukban nem vonzzák a villámokat úgy, mint például a magas fák vagy a villámhárítók, azonban ha valakinél éppen van ilyen eszköz és eltalálja egy villám, akkor sokkal súlyosabb sérüléseket szenved, a fém ugyanis vezeti az elektromosságot.

    Hirdetések

    Egy 37 éves férfi Vancouverben indult kocogni, majd belecsapott a villám mialatt az iPodját hallgatta. Általában ilyenkor a mellkason és a lábon jelentkeznek másodfokú égési sérülések; azonban a férfi mellkasán ezenkívül két egyenes vonalú égési csík keletkezett, föl egészen a nyakáig és az arca két oldalán,valamint a füle is jelentősen megégett. (Ezek a sérülések pontosan az iPodtól a fülhallgatókig tartanak.) Mindkét dobhártyája beszakadt, a fülében található apró csontocskák eltörtek, elmozdult az állkapcsa és el is tört négy helyen.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?


    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak. Az összefoglaló néven elektrotraumának nevezett sérüléscsoport két fő formája az áramütés és a villámcsapás. Áramhatás esetén az emberi test elektromos energia hatása alá kerül, mely könnyen halálos következményeket okozhat. A károsodás mértéke függ az áram erősségétől, az áram típusától (egyen- vagy váltóáram), az áramütés helyétől és a szervezeten belüli útjától, illetve az áramhatás időtartamától.
    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?>>

    Miért veszélyes az elektromos készülékek és a villám "találkozása"?

    Az emberi bőr nem vezeti az áramot a testbe, vagyis ha valakibe belecsap a villám, az végigutazik a testen (ezt a hatást tűzátcsapásnak hívják). Habár a mobiltelefonok és más elektromos készülékek nem vonzzák a villámot, ha valaki viseli őket és eltalálja egy villám, a hatalmas energiakisülés, amely egyébként a testen kívül vezetődik le, átmegy az elektromos egység fém részein egyenesen a testbe, és ezzel sokkal komolyabb sérülést okoz, akár szívrohamhoz is vezethet. A fémes tárgy emberi testtel való érintkezése és az izzadság együttesen megbontják a gyakoribb tűzátcsapás menetét, így pont az áldozat testébe vezetik a kisülést, ami egyébként „csak” átmenne rajta. A szerencsétlenül járt kocogó esetében az izzadtság és a fém fülhallgatók együttesen okozták a szélsőséges mértékű elektromos kisülést, amely keresztülsüvített a fején. Egyes orvosok azonban szkeptikusak, és megalapozatlannak tartják az elektromos eszközök súlyosbító hatását. Abban azonban mindenki egyetért, hogy vihar idején be kell húzódni a házba.

    A villámcsapás nem olyan ritka jelenség, mint gondolnánk, érdemes odafigyelni rá. Több halálos áldozatot követelt eddig, mint a tornádók vagy a hurrikánok. Átlagosan minden évben 73 ember veszti életét villámcsapás következtében.

    Gyakran egyenesen az égből csap le a villám, de a legtöbbször egy közeli dologról (például fáról) ’ugrik’ az emberekre; ezt a jelenséget nevezzük oldalvillanásnak.

    Néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan kerüljük el a villámcsapást:

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Bármilyen távolinak is tűnik a vihar, ne maradjunk odakint. Amint mennydörgést hallunk, azonnal keressünk menedéket egy épületben vagy az autóban (a nyitható tetejű kocsik nem nyújtanak biztonságot, akkor sem, ha fel van húzva a tető).
    • Az épületben kerüljük a vezetékes telefon és az elektromos berendezések használatát; ne álljunk az ajtóba, ablakba; tartózkodjunk a víztől.
    • Ha egy autóban találunk menedéket a vihar elől, győződjünk meg róla, hogy nincs se fa, se villanypózna a közelben. Ne érjünk hozzá a fémből készült tárgyakhoz és teljesen húzzuk föl az ablakokat.
    • Ha kénytelenek vagyunk kint maradni a viharban, kerüljük a vizet, magaslatokat és a nyílt tereket, ahol mi vagyunk a legmagasabb pont. Nem biztonságos sátortető vagy fa alatt átvészelni a vihart.
    • Ne álljunk közel fémtárgyakhoz, elektromos vezetékekhez.
    • Ha odakint rekedtünk, guggoljunk le és szorosan zárjuk össze a lábainkat. Fogjuk be a fülünket, hogy minimálisra csökkentsük a halláskárosodás lehetőségét. Ne használjunk fülhallgatót sem.

    (WEBBeteg - T.A.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    A mesterséges édesítőszerek növelhetik több egészségügyi probléma kockázatát

    A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.

    Az anális szex veszélyei - Az orvos válaszol

    Análisan közösültünk a barátommal. Aggasztó számomra, hogy közvetlenül utána hüvelyen keresztül folytattuk az együttlétet, tisztálkodás nélkül. Olvastam, hogy rengeteg baktérium kerülhet anális szex után a vaginába, és ez félelemmel tölt el. - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Villámcsapás - Hol vagyunk biztonságban? Mit tegyünk?

    Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

    A szén-monoxid-mérgezés veszélyére figyelmeztet az OKF

    A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az MTI-vel.

    Miért kerülhetnek kórházba a gyerekek az ünnepek alatt?

    A kórházba szállított gyerekek 56 százaléka lenyelt vagy részben megevett valamilyen üvegdíszt, esetleg elektromos égőt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.