• A kerti munkák veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Kertészkedés közben fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen szerszámmal megszúrjuk vagy megvágjuk magunkat. Még a fűnyírás is veszélyeket hordozhat magában, hiszen a földről felpattanó éles tárgy vagy maga a fűnyírógép elszakadt huzala is sebet ejthet testünkön.

    Attól függően, hogy a sérülést okozó szerszám tompa vagy éles volt-e, horzsolás, illetve különböző típusú - metszett, szúrt, szakított, vágott vagy zúzott - sebek jöhetnek létre. Bizonyos eszközök, például a fűrész akár roncsolást, csonkolást, ujjak, végtagrészek amputációját is okozhatják, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk őket!

    Hirdetések

    Általánosságban elmondható, hogy minél élesebb a sérülést okozó szerszám, vagy eszköz, annál kevésbé roncsolja a szöveteket, ezért kisebb az elfertőződés valószínűsége. A tompa tárgy által létrehozott sebekben viszont könnyebben megtelepszenek a kórokozók, főleg, ha a seb földdel, homokkal is szennyezett! Ebben az esetben elsősorban a tetanusz nevű baktérium okozta fertőzés felléptével kell számolnunk.

    A sérülés testfelszínen való elhelyezkedésétől és a seb mélységétől, jellegétől függően általában fellép valamilyen súlyosságú vérzés is, mely lehet enyhe, banális, vagy akár az életet veszélyeztető masszív artériás vérzés!

    Milyen vérzésformák léteznek?

    • A hajszálerekből, kapillárisokból származó vérzés enyhe, gyöngyöző jellegű, és ilyenkor a vérveszteség egészen minimális.

    • Az artériából származó vér színe élénkpiros, lüktetve, sokszor spriccelve távozik a szervezetből, és súlyos esetben (ha nagyobb ér sérült meg) rövid időn - perceken - belül kivérzést, sokkot okozhat.

    • A vénás vérzés sötétvörös színű, egyenletesen folydogáló, és ez is járhat komoly szövődményekkel, ha nagy a sérült véna átmérője, és a vérzés sokáig fennáll.

    Fontos!

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben a megelőzés a legfontosabb! Az egyes tevékenységek végzése során be kell tartani a biztonsági óvintézkedéseket! Ha olyan munkát végzünk, ami szilánkok képződésével járhat, vegyünk föl védőszemüveget! A védőkesztyű és az egyes tevékenységeknek megfelelő védőruházat viselése is sok kellemetlenségtől, illetve sérüléstől óvhat meg bennünket!

    Mit tegyünk sérülés esetén?

    Ha csupán felületes horzsolásról van szó, mely nem vérzik, és ha biztosak vagyunk benne, hogy földdel sem szennyeződött, akkor nem szükséges felkeresni az orvost.

    Azonban még a kisebb szúrt, vágott, roncsolt sebek, vagy a kézbe ment apró tövis, szilánk is lehet tetanusszal fertőzött, ezért sérüléskor a sebet - ha van otthon például jód tartalmú sebfertőtlenítő - azzal ajánlatos kiöblíteni, és steril gézlappal vagy tiszta anyagzsebkendővel lefedni. Ezt követően ajánlatos felkeresni a háziorvost vagy a baleseti sebészetet, hogy a megfelelő ellátást - ha szükséges, a sebkimetszést, fertőtlenítést, tetanusz elleni injekciót - megkaphassuk.

    Abban az esetben, ha mégsem kerestünk fel orvost a kerti balesetet követően, de 1-2 nap múlva a seb bepirosodik, megduzzad, fájdalmasan lüktet, esetleg genny ürül belőle, akkor ne halogassuk tovább a dolgot, és forduljunk orvoshoz, mert kezelés nélkül a fertőzés csak súlyosbodni fog!

    Ha a seb csak kissé vérzik, azaz csupán a hajszálerek sérültek meg, úgy sebfertőtlenítővel történő lemosás után elég a sebet beragasztani, vagy steril gézlappal befedni.

    Akkor, hogyha artériás vagy súlyosabb vénás vérzésre van gyanúnk, mindenképpen értesítsük a mentőket! Az ő kiérkezésükig emeljük magasba a vérző testrészt, majd géztekerccsel, vagy akár tiszta anyagzsebkendőn keresztül vattacsomóval is folyamatosan gyakoroljunk erőteljes nyomást a sebre, hogy mérséklődjön a vérveszteség! A végtagot viszont szigorúan tilos elszorítani, lekötni, mert elhalhat! Csak a sebet, a vérzésforrást kell nyomni!

    Tennivalók törés, rándulás esetén

    A kerti, ház körüli munkák végzése közben az is előfordulhat, hogy magasból - például létráról - leesünk, vagy megbotlunk, és kificamítjuk, megrándítjuk a bokánkat, sőt akár el is törhet a kezünk, az ujjunk, vagy a lábunk.

    Ebben az esetben semmiképpen se mozgassuk a törött/kificamodott végtagot, ne járkáljunk rajta, hanem azonnal hívjunk orvost, mentőt! Ha több mint egy-másfél méterről zuhantunk le, a belső sérülések valószínűsége is fokozott, ezért lehetőleg ne mozogjunk a segítség megérkezéséig!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szem sérülései

    Kertészkedés közben a szemhéjak és a szemgolyó is sérülhetnek. Leginkább fák, bokrok ágai, növények kemény szárai, toklász, bogarak csaphatnak vagy juthatnak bele, és hozhatnak létre sérülést.

    Egyes tevékenységek, mint például a köszörülés, hegesztés, esztergálás során idegentest, üveg-, fa-, fémszilánk juthat a szembe, mely kifejezetten fájdalmas lehet, hiszen minden pislogáskor végigkarcolja a szaruhártyát, még akkor is, ha igen apró méretű! A szaruhártya könnyen el is fertőződhet, ha az idegentestet nem távolítják el mihamarabb.

    Ha valami belement a szembe, azt bő folyó vízzel meg lehet próbálni eltávolítani, de ha nem sikerül, és még mindig érezzük a szilánkot a szemünkben, továbbá ha az erős fájdalom nem enyhül, fel kell keresnünk egy szemész szakorvost, nehogy maradandó károsodás jöjjön létre!

    Dr. Soltész Annamária Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

    Mi a teendő áramütés esetén?

    Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

    Banális ájulás gyermekeknél és fiataloknál - Mi okozhatja?

    Főként serdülőkorban, de kisebb gyermekkorban is előfordulhat az ájulásos rosszullét. Ilyenkor az egyébként egészséges gyermek elsápad, elszédül és elsötétül előtte a világ. Ha nem ül, fekszik le azonnal, akkor eszméletlenül esik össze, amely állapot pár másodperctől egy-két percig is eltarthat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.