Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?

Marsi Zoltán
szerző: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - WEBBeteg
frissítve:

Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára a tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi kérdésre próbálunk választ adni.

Fertőtlenítő és gumikesztyű. E kettő mindenképp. Valamennyi nyílt sérülést, így vérzést, égést, marást fertőtleníteni kell. Kültakarónk sérülése bejárati utat nyit a kórokozóknak, az ezek elleni védekezés az egyik legfontosabb szempont. A fertőtlenítőszer kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy az ne allergizáljon és közvetlenül a sebbe is belekerülhessen, ne csak a seb környékére.

A gumikesztyű nélkülözhetetlen, még családtagok esetén is javasolt, hisz akármennyire megbízunk egymásban, akármennyire önfeláldozók vagyunk bizony a vérútján terjedő betegségek közt továbbra is jó pár gyógyíthatatlan van. Számtalan méretű, színű gumikesztyű kapható kereskedelmi forgalomban, az egyetlen hátrány, hogy nem ritkán 100 db-os kiszerelésben.

A leggyakoribb háztartási balesetek közé a kisebb vágások és égések tartoznak. Előbbiek ellátásához jó minőségű ragtapasz, míg utóbbiakhoz égési kötszer javasolt. Természetesen nem árt felkészülni egy esetleges nagyob sérülésre sem. A nagyobb vérzések ellátásához mull-lap és mullpólya szükséges, ezek közül is talán legpraktikusabb a 10x10 cm-es mull-lap, illetve a 10 cm széles mullpólya. Természetesen ennél kisebb (5 cm), illetve nagyobb (15 cm) sem árthat.

Ez is érdekelheti Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai

Fontos tudni, hogy az elterjedt, hagyományos mullkötszereken kívül ma már kaphatók lényegesen jobb minőségűek, melyeknek szavatossága akár 20 év is lehet és a hagyományos mullkötszerrel ellentétben nem ragadnak a sebbe. Ami mindenképp javasolt, az az úgynevezett hálós kötözők beszerzése, melyek különböző méretben kaphatók, használatuk egyszerű és praktikus.

A végtagsérülések, konkrétabban a karsérülések ellátására hagyományosan a háromszögletű kendő terjedt el, a modernebb eszközök közül a flexibilis végtagrögzítő említhető meg.

Egyéb javasolt eszközök:

  • fertőtlenítő
  • gumikesztyű
  • mull-lap és mullpólya vagy egyéb kötszer
  • hálós kötöző
  • sebtapasz
  • égési kötszer vagy égési zselé
  • háromszögletű kendő vagy flexibilis végtagrögzítő
  • olló
  • kullancs- vagy szemöldökcsipesz
  • izolációs fólia

Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértőForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő, elsosegely.hu

Cikkajánló

Elsősegély
Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.