• A transzplantációs várólisták csökkentése érdekében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megkezdődött a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat kórházi kiépítése; ennek célja, hogy minden potenciális donort felismerjenek és jelentsenek, és ezáltal minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

    Az idén 10, majd három éven belül 45 további kórházban kezdenek el dolgozni a kórházi koordinátorok. Erről Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója beszélt egy keddi, budapesti háttérbeszélgetésen.

    Mint kifejtette, a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat három szintjéből kettő - az országos és a regionális - már működik. A hálózat harmadik szintjén az úgynevezett donorkórházakban főállásban dolgozó kórházi koordinátorokra van szükség.

    Hirdetések

    A koordinátorok feladatai

    Mihály Sándor azt mondta: első körben, az idén tíz kórházban kezdenek el dolgozni a koordinátorok. Az ő feladatuk lesz a szervdonációs folyamat helyi szervezése, a donorgondozásban és a család tájékoztatásában való részvétel, és a szervkivétel dokumentációja. Továbbá napi szinten látogatniuk kell azon osztályokat, ahol agyi károsodás miatt kezelt betegek fekszenek.

    Transzplantáció helyzete itthon


    2010-ben mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a SOTE Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult. Transzplantáció - Hazai körkép>>

    Mindemellett úgynevezett retrospektív felülvizsgálatot is végezniük kell, ennek során azt ellenőrzik, hogy az elhunyt betegeknél, akiknél fennállt az agyhalál lehetősége, azt miért nem jelezték. Összefoglalva: az ő feladatuk lesz, hogy minden lehetséges donort jelentsenek a koordinátor szervezetnek.

    Hosszú várólista, csökkenő szervdonációs aktivitás

    Az igazgató kiemelte: a szervhiány világméretű probléma, amely Magyarországot is érinti. Világszerte évente 200 ezer ember kerül fel a transzplantációs listára, de közben mindössze 90-95 ezer szervdonációt végeznek. Ez a probléma az Eurotransplant országaiban is fennáll, ott évente több mint 9 ezer beteg kerül fel a listára, emellett évente 6-7 ezer szervátültetés történik.

    Hozzátette: az Eurotransplant egy nagyon fontos szervelosztó szervezet, amelyhez az idén átmeneti tagként Magyarország is csatlakozott, így javulni fog a hazai transzplantációs helyzet, több átültetés elvégzésére lesz lehetőség.

    Magyarországon 2011-ben 17,6 százalékkal csökkent az úgynevezett szervdonációs aktivitás az előző évhez képest. Míg tavaly ilyenkor 686-an, addig jelenleg már több mint 800-an várnak vesére. Ugyanakkor egy pozitív tendencia is megfigyelhető: az élődonoros veseátültetések száma évről évre emelkedik.

    Növekvő élődonoros veseátültetések


    A szervátültetések terén tapasztalható pozitív tendenciáról Dr. Fehérvári Imre, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára beszélt. Az OVSZ Szervkoordinációs Irodája által kiadott statisztikai összesítéséből az is kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyszer sem érkezett annyi donorjelentés a kórházaktól, mint 2010-ben. Országos szinten 287 riasztást fogadott a Szerkoordinációs Iroda, 159 esetben valósult meg ténylegesen a szervkivétel. Dinamikusan nő az élődonoros veseátültetések száma>>

    A szervdonációs programok eredményeként tavaly összesen 356 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 204 veseátültetést végeztek halott donorból, illetve 47-et élődonorból. Ezen felül 41 májátültetést, 14 szívátültetést és 10 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést hajtottak végre. A legfiatalabb életet megmentő szervdonor egy 7 hónapos kisfiú, míg a legidősebb egy 81 éves nő volt.

    Az OVSZ adatai szerint tavaly a legaktívabb donorkórház a nyíregyházi Jósa András Kórház volt, amely 17 esetben kereste meg a szervkoordinációs irodát és 12 donort "adott" az év során. A legaktívabb megye 2011-ben Tolna, Csongrád és Heves megye volt, Somogy megyéből viszont egyetlen donációs szándékú megkeresés sem érkezett.

    Ha a beteg nem tiltakozott írásban a szervei kivétele ellen, az beleegyezésnek tekinthető

    A szervkoordinációs iroda vezetője arra is kitért: bár a transzplantációval kapcsolatos tájékozottság az elmúlt 10-20 évben sokat javult Magyarországon, egy tavaly nyári felmérés szerint a lakosság több mint a fele nem ismeri a transzplantáció jogi szabályozását, annak körülményeit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mint kifejtette, az összes szervdonáció csaknem 30 százaléka maradhat el évente a család tiltakozása miatt, holott a magyar szabályozásban a feltételezett beleegyezés elve van érvényben, ami azt jelenti: ha a beteg - önrendelkezési jogával élve - nem tiltakozott írásban szervei kivétele ellen, akkor az orvosok azt beleegyezésnek tekintik. A családnak így elvileg nincs beleszólása, mégis éves szinten 10 jelentett donáció hiúsul meg a család tiltakozása miatt.

    Mihály Sándor szerint nagy problémát jelent az agyhalállal kapcsolatos ismeretek hiánya, így sok hozzátartozó akkor találkozik ezzel a témával először, amikor egy hirtelen tragédia kapcsán felmerül a szervdonáció lehetősége.

    Az agyhalál az agy működésének visszafordíthatatlan és végérvényes hiánya - szögezte le Mihály Sándor, hozzátéve: az agyhalál beálltát - törvényi szabályozás alapján - egy erre kijelölt bizottság állapítja meg.

    Mihály Sándor szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kórházakban javítsák a hozzátartozók tájékoztatását, amelyet nagymértékben segít a koordinátori hálózat fejlesztési programja is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Debrecen a csontvelő-átültetés központja

    Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Rekordszámú csontvelő-átültetés

    Minden eddiginél több, összesen 101 csontvelő-transzplantációt végeztek tavaly a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.