Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?

Dr. Piros Zsuzsanna
szerző: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Fél éve műtöttek orrpolip miatt, de még mindig tapasztalok váladékozást, és ami a legkellemetlenebb: férjem és a fiam elviselhetetlen bűzre panaszkodik, ami az orromból árad. Van erre valami megoldás? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül nehéz bizonyosan kórismét mondani, de orrnyálkahártya-sorvadással, orrbűzzel járó orrnyálkahártya-gyulladás esetén a kezelés: a váladék, pörkök eltávolítása, orr tisztítása, mosása sós vízzel (ezt orvos végezze!). Olajos, jódglicerines ecsetelés, A-vitamin szedése, sós inhalálás, szükség esetén műtét.

Műtét után is jelentkezhet orrnyálkahártya-gyulladás, mely nem fertőzéses eredetű csupán. Ilyenkor az orrkenőcs, orrolajok, ozmotikus hatású porok (pl. dextróz) alkalmazása jön szóba.

A fertőzéses eredet orrváladék-tenyésztéssel kizárandó! Főleg a műtéti előzmény miatt! Tenyésztési eredmény nélkül újabb antibiotikumot nem célszerű adni.

Endoscopos vizsgálat, orrmelléküreg-röntgen lenne még fontos az orr- és az arcüregek állapotának megítélése miatt.

Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.