A homeopátia nem alternatíva - Elhatárolódunk az alkalmazásától

WEBBeteg
megjelent:

Portálunk is beszámolt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének friss állásfoglalásáról, melyben kifejtették: a homeopátia nem csak hatástalan, de káros is lehet. A WEBBeteg - csatlakozva az állásfoglaláshoz - elhatárolódik ezen termékek gyógyszereket helyettesítő alkalmazásától és ajánlásától.

Röviden a homeopátiáról

A homeopátia egy görög eredetű kifejezés, mely szó szerinti fordításban „hasonló szenvedést” jelent. A szó a hasonlóság elvére utal, melyet már a Kr. e. 5. században Hippokratész is megfogalmazott, és melyet a XVIII. században Hahnemann német orvos dolgozott ki részletesen.

A homeopátiás készítmények mögött meghúzódó gondolat lényege: ha egy szer egy egészséges embernél betegséget vált ki, akkor az a szer jó az olyan betegségek gyógyítására is, mint amit egészségesek esetében kivált. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a készítmények gyakorlatilag nem tartalmaznak hatóanyagot - általában tízes vagy százas hígítást alkalmaznak, de ismert az 50 000-es hígítás is!

Portálunkon a homeopátia témakörével foglalkozó cikkeinkben minden esetben felhívjuk a figyelmet, hogy a tudomány mai állása szerint ezek a készítmények nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás követelményeinek, bizonyítékok nélküli orvoslást végezni pedig súlyos kockázatot jelenthet!

A homeopátiával kapcsolatban nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatásosságát, ennek alapján pedig a homeopátiás eljárások nem alkalmazhatók krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

Egészségügyi panasz esetén minden esetben forduljon orvoshoz!

A WEBBeteg.hu közel egy évtizede a hiteles orvosi tájékoztatás elkötelezett híve. Portálunk azzal a céllal jött létre, hogy teljes körű és szakmailag hiteles információval szolgáljon a betegek és a betegséget megelőzni akaró emberek számára.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalásához csatlakozva a WEBBeteg egészségportál felhívja olvasói figyelmét, hogy a homeopátia időlegesen vagy tartósan eltántoríthatja a betegeket a megfelelő, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől, illetve alááshatja a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Bármilyen egészségügyi panasz esetén forduljon orvoshoz, a homeopátiás szerek alkalmazásával kapcsolatban pedig minden esetben egyeztessen kezelőorvosával!

Lásd még Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalása

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.