• Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

        Kerülje a szalmonellát!

        A friss tojás is tartalmazhatja a Salmonella Enteritidis nevű baktériumot, s noha ez csak nagyon kevés tojást érint, tartózkodjon a nyers, vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás fogyasztását. Kutatók szerint a szalmonella általában a tojás sárgájában található, de előfordulhat a nyers tojás fehéréjben is.

        Hirdetések

        A legnépszerűbb nyers tojással készült ételek

        Veszélyes ételek: salmonellosis is lehet a vége

        A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Szalmonella-fertőzés>>
        • házi majonéz
        • turmixok
        • cézár saláta öntet
        • hollandi mártás
        • házi fagylalt
        • házi tojáslikőr

        Tartsa hidegen!

        A szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért mindig olyan tojást vásároljon, amit már a boltban is a hűtőben tartanak! Hazaérve mihamarabb tegye a hűtőszekrénybe a vásárolt tojást.

        Ne tárolja az ajtóban!

        Noha a legtöbb hűtőszekrény ajtajában külön tárolóhely van a tojások számára, ne ott tárolja azokat. Miért? Mert kutatások szerint a tojás tárolásának legjobb módja, ha a vásárolt dobozban, a hűtőszekrény leghidegebb részén (ami nem az ajtó) helyezi el azokat.

        3-5 hétnél ne tovább!

        Mivel helyettesíthető a tojás?

        Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Mivel helyettesíthető a tojás?>>

        Csábító ajánlat nagyobb mennyiségű akciós tojást beszerezni, de hacsak nem tojássalátát készül csinálni, érdemes csak a szokásos mennyiséget beszerezni. A nyers tojást ugyanis csak 3-5 hétig lehet biztonsággal tárolni, de jó útmutató a doboz tetején található dátum is.

        Ha a sütemény vagy hollandi mártás elkészítése után a hűtőszekrény tele van maradék tojásfehérjével vagy sárgájával, ne feledje, hogy azt négy napon belül fel kell használnia!

        A kemény tojás is megromlik

        A kemény tojást kihűlés után tegye hűtőszekrénybe, és használja fel egy héten belül! A díszítésül szolgáló színes húsvéti tojást pedig ne fogyasszák el!

        Tojásos ételek biztonságos tálalása

        A meleg tojásos ételeket tartsa melegen, a hidegeket hidegen! A hideg tojásételes edényt állítsa egy nagyobba, melybe jégkockákat tesz, hogy hidegen tartsa, míg az asztalon van.

        Védje a maradékot!

        A hűtőszekrényben tárolt, főtt tojásból készült ételeket három napon belül lehet fogyasztani. A hűtési folyamat gyorsítására a nagyobb adagokat tegye át több kisebb, alacsony falú edénybe.

        Mennyire egészséges a tojás?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A tojás előnye, hogy a tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin) és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.  Ráadásul ma már kaphatóak olyan tojások is, melyek omega-3 zsírsavakkal és E-vitaminnal dúsítottak.

        A tojásfogyasztás hátránya, hogy minden tojássárga 5 g zsírt tartalmaz, és mintegy 213 milligramm koleszterint. Szakértők szerint az egészséges felnőtt ajánlott napi koleszterin bevitele kevesebb, mint 300 milligramm. Tehát egyetlen tojás fogyasztásával hamar megközelíti ezt az értéket, és a legtöbb tojás alapú étel legalább két tojást tartalmaz.

        Mindemellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egy átlagos napon ehhez még jóval több koleszterin is járul, a különböző, állati eredetű élelmiszer fogyasztásával.

        A koszorúér megbetegedésben és magas koleszterin szintben szenvedő betegek számára az előírás még szigorúbb, mindössze napi 200 milligramm!

        Ön tudta?

        A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. Tojásallergia - Tünetek és kezelés>>

        (WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: webmd)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        HCV terápiák

        A hepatitis C lappangó, halálos kór, amely ma már 100 százalékosan gyógyítható.

        Gyermektervezés

        Vajon mennyire befolyásolják a termékenységet az egyes ételek?

        Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

        A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik...

        A koleszterinszint csökkentése sztatinokkal

        A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Melyek a kedvező tulajdonságai és esetleges mellékhatásai?

        Szenvedélyek rabságában

        A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

        Függőség: mit lehet tenni?

        Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA