• Rosszul döntött az orvos - Egy műhiba következménye

    WEBBeteg - Dr. Erdős György
    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy ismert budapesti kórházba, második gyermekének születését várva vették fel a 42 éves (fokozott odafigyelést igényel) nőbeteget. A szülőszobán, az egyébként normál időtartamú vajúdás során azt észlelték, hogy a magzat CTG (magzati szívhang vizsgálat) lelete rendellenességet mutat, és az anyánál elszíneződött, meconiumos magzatvíz ürül.

    A szakma szabályai szerint, ilyen esetben, azonnal császármetszést kell alkalmazni. A szülést vezető orvos mindezen rendellenességekről a beteget nem tájékoztatta, és ezen vészt jósoló rendellenességek ellenére a hüvelyi szülés mellett döntött. A 3200gr-al megszületett leánygyermek szederjes arccal, a nyaka köré csavarodott köldökzsinórral jött a világra, és nem sírt fel. A szülést megelőző riasztó jelek esetében a nőgyógyász kötelessége akár a császármetszéses szülést, akár a hüvelyi szülést választja, a szülésvezetéshez neonatológust (a gyermekgyógyászatban speciális szaktudással rendelkező szakembert) hívni. A nőgyógyász ilyen segítséget nem kért.

    Hirdetések

    A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó. Vannak kismamák, akik mindenképpen fájdalomcsillapítás nélkül szeretnék átélni a szülés élményét, mások előre egyeztetnek orvosukkal és ragaszkodnak a fájdalomcsillapításhoz. A szülés, születés módjai >>

    Amikor a gyermek nyakát a köldökzsinórtól felszabadították, a szülész-nőgyógyász neonatológus szakember igénybevétele nélkül, maga szívta le a gyermek orrából, és tüdejéből a meconiumos váladékot, a gyermeknek 8/9 APGAR értéket (10/10 a legjobb) adott, és áthelyezték a normál csecsemőosztályra. Az orvosi dokumentációk a gyermek hypoxiás állapotáról említést sem tettek. A későbbiek során, a csecsemőosztályon, a gyermeken fulladásos jeleket észleltek, ekkor már az orrból, és a tüdőből a váladékot neonatológus szakember szívta le, és miután a gyereket sikerült újraéleszteni Peter Cerny Mentővel szállították a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika Intenzív Csecsemőosztályára. Azonban itt már a leggondosabb orvosi ellátás sem tudott a gyermek hypoxiás állapotán segíteni, aki teljes agy-, és izomkárosodást szenvedett.

    Miben hibázott a szülést levezető orvos?

     Orvosi műhibák, kártérítési perek


    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.>>

    Az esettel kapcsolatban az ellátó gyógyintézet alkalmazott orvosa a helytelen szülésvezetésen túl az alábbi szakmai hibákat vétette:

    • a gyermek születéséhez nem hívott neonatológust
    • maga szívta le az újszülött orrából, és tüdejéből a fulladást okozó váladékot
    • helytelen APGAR értéket adott a gyerek születéséről, ezzel félrevezetve a csecsemőosztályt,
     az újszülöttet, ilyen állapotában nem a csecsemőosztályra, hanem az intenzív újszülött osztályra, patológiás osztályra kell, az intenzív megfigyelés véget, helyezni.

    A fenti tényállás miatt indult kártérítési perben, ahol a felpereseket az Erdős Ügyvédi Iroda képviselte, nem volt vitás az alperesi gyógyintézet kártérítési felelőssége. Ezt a perben kirendelt igazságügyi szakértők is egyértelműen megállapították.

    Hogyan döntött a Bíróság?

       Betegjogi képviselők


    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítsék őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselő >>

    A súlyos agy-, és fizikai károsodással született gyermeknek egész életre szólóan elnehezedett az életvitele, ezért jelentős összegű nem vagyoni kártérítést ítélt meg részére a bíróság. A szülők élete is jelentős mértékben nehezebb lett, hiszen minden szabadidejüket a gyerek nevelésére kellett fordítaniuk, ezért a szülők javára is nem vagyoni kártérítést ítélt meg a bíróság.

    Az édesanyának a gyermek ápolása miatt a munkájából ki kellett lépni, és ápolási járadékban részesült, a bíróság megítélt részére keresetpótló járadékot, és minden olyan gyógyszerköltséget, amely a gyermek állapotának fenntartásához szükséges.

     A tájékoztatáshoz való jog


    A tájékoztatás nem egyirányú folyamat és egyszeri esemény, a betegnek ugyanis joga van ahhoz, hogy tájékoztatása során további kérdéseket tegyen fel. A tájékoztatáshoz való jog >>

    Az édesapa javára a nem vagyoni kártérítésen túl jelentős mértékű közlekedési járadékot is megítélt a bíróság, mert a gyermeknek szükséges gyógytornára, vízi terápiára, és egyéb gyógykezelésekre kell járnia, s a tömegközlekedési eszközökön a gyermekkel való utazás nem volt megoldható. Abban az esetben, ha a szülést vezető orvos a szakma szabályai szerint császármetszés mellett dönt, úgy egészséges, teljes életet élni tudó gyermek jöhetett volna a világra szülei örömére, és rendkívüli jelentős kártérítési összeg kifizetésétől kímélte volna meg azt a gyógyintézetet, amelynek alkalmazásában állt.

     Erdős Ügyvédi Iroda


    Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult.

    Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni. Ennek tudható be, hogy feleslegesen nem perlekedünk. Irodánkban dolgozó, több nyelvismerettel rendelkező kollégánknak köszönhető, hogy néhány külföldi gyógyintézettel szemben is tudunk ügyeket vállalni. Szakmai elismerésnek tartjuk azt is, hogy igen sok gyógyintézet egyezséggel kívánja rendezni ügyfeleink kártérítési igényét.

    Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja >>

    (WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Szex és terhesség - Mit szabad és mit nem?

    A terhesség felkeltette az érdeklődését a szex iránt? Vagy ez az utolsó dolog, ami eszébe jut? Bárhogy is legyen, íme néhány dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexuális életről.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Jogi tanács orvosi műhibák esetén

    Egy esetleges műhiba esetében az ügyvéd által bevont szakértők azt vizsgálják, hogy ténylegesen orvosi mulasztás történt-e, vagy a beteg a műtét előtt aláírt kockázati tényezőket vállalva, az említett kockázatok egyikének esett áldozatául.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA