• A 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór összefügghet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az inzulin rezisztenciában vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata az Alzheimer-kórhoz köthető agyi plakkok kialakulásának – derül ki egy új tanulmányból.

    Inzulin rezisztencia esetén a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon kevésbé hatékony a vércukorszint csökkentésében.  Az inzulin rezisztenciában szenvedőknél ezért fokozott a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór előfordulása világszerte egyre aggasztóbb méreteket ölt, mely hátterében többek között az elhízás növekvő arány áll.

    Hirdetések

    A fent említett tanulmányoz 135 japán férfit és nőt vizsgáltak cukorbetegségre, majd 15 éven át kísérték őket figyelemmel, az Alzheimer-kór tünetei után kutatva.  Összességében a vizsgáltak 16 százaléka mutatta az Alzheimer-kór tüneteit, és 65 százalékuknál mutattak ki plakkot az agyban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azoknál, akiknek a vércukor vizsgálat eredményei kórosak voltak, nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy az agyban plakkot találjanak. Ez a kapcsolat erősebb volt azoknál, akiknél az ApoeE gén egy olyan formáját találták, mely összefüggésben áll az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával. Mint azt a tanulmány kutatója, Kensuke Sasaki elmondta, további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az inzulin rezisztencia felelős-e eme plakkok kialakulásáért. Amennyiben ez bebizonyosodik, a diabétesz megelőzésével és/vagy kontrollálásával az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is nagymértékben csökkenthető.

    Az új tanulmány mindenesetre feltételezi, hogy az inzulin rezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség növeli a demencia, beleértve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Azonban további vizsgálatokra van szükség a pontos kapcsolat feltérképezéséhez. Ez annál is sürgetőbb, mivel egyre többen és egyre fiatalabb életkorban veszélyeztetettek prediabéteszben.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel

    A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA