• Hasi panaszok kisbabáknál - Kólika vagy más okozza?

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    A leendő és a gyakorló édesanyák is tudják, hogy az újszülött- és csecsemőgondozás egyik legkeményebb próbatétele a csecsemőkori hasfájás. Bizonyított tény, hogy a síró baba által kiváltott hormonális kavalkádban a stresszhormonszint jócskán megemelkedik, hiszen ilyenkor a szülők megijednek, hogy mi lesz, ha nagy baj van a véget nem érő sírás hátterében. Vegyük sorra, mik okozhatnak hasfájást csecsemőkorban! Honnan sejthetjük, hogy nagy baj van? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek hasfájása mihamarabb megszűnjön?

    Az esetek legnagyobb hányadában valamilyen banális dolog, például egyszerű szélgörcs, táplálási hiba, vagy a sokak által ismert kólika okozza a fájdalmat, de nagyon ritkán akár súlyos dolog is meghúzódhat a háttérben.

    Gyakoribb okok a csecsemőkori hasfájások hátterében

    Levegőnyelés

    Ha a baba mohón eszik, előfordulhat, hogy etetés közben sok levegő jut az emésztőrendszerébe. Az etetés utáni büfiztetés segíthet a lenyelt levegő távozásában, azonban sokszor még így is marad elég levegő odabenn ahhoz, hogy az erős hasi fájdalmakat, szélgörcsöket és haspuffadást provokáljon.

    Gyógyszerkereső Szimetikontartalmú készítmények

     

    Hirdetések

    Táplálási hiba

    Főként anyatejjel táplált kisbabáknál fordulhat elő a szénhidrát okozta hasfájás, melynek hátterében a szoptatás módja áll. Az emlőben lévő anyatejből először mindig a cukrosabb, hígabb tejet szopizza ki a baba, utána érkezne a zsírosabb, kevesebb cukrot tartalmazó rész. Ha minden etetésnél a másik emlőre helyezi az édesanya a kicsit, előfordulhat, hogy a baba jószerével csak a tej cukros részéhez jut. A cukor pedig a bélben lebomolva fokozott gázképződéssel, és emiatt hasi feszítő érzéssel, hasi fájdalommal jár.

    Mit tehetünk? Ebben az esetben fontos, hogy hagyjuk a babát addig az egyik mellen, amíg a tartalmasabb tejhez jut, vagy kezdjük a szoptatást mindig ugyanazon az oldalon, ahol a legutóbb abbahagytuk. A kialakult tüneteken pedig sokat segíthetnek a szimetikontartalmú cseppek.

    Ételallergia vagy étel intolerancia

    Bizonyos táplálékallergiák (pl. tejfehérje-allergia) is okozói lehetnek a csecsemőkori hasfájásnak: főként, ha a családban vannak ismert allergiások, nagyobb az esély arra, hogy a csecsemő is szenved benne. A hasi fájdalom mellett bőrkiütések, ritkábban véres széklet is jelezheti az allergia meglétét.

    Mit tehetünk? Gyanú esetén természetesen a gyermekorvosi kivizsgálás az első lépés. Amennyiben az allergia bebizonyosodik, érdemes a szoptatós édesanya étrendjén változtatni, hiszen az anyatejben kiválasztódik az a tápanyag, amit az anyuka elfogyaszt, így akár a tejfehérje is. Tápszerrel táplált csecsemők esetén pedig ilyen esetekben a HA (hypoallergén) tápszerek ajánlottak.

    A gyakori hasfájás hátterében állhat emellett a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia), vagy ritkábban a gyümölcscukor-érzékenyég (fruktózintolerancia). Ennek jellemzői többek között az etetés után jelentkező sírás, mely a hasi fájdalmat kíséri, a széklet eltérései (hígabb széklet), haspuffadás, bűzösebb szelek.

    Mit tehetünk? A kezelés alapja tejcukor-érzékenység esetén a laktáz enzim visszapótlása speciálisan erre a célra kifejlesztett gyógyszerrel, tápszeres babáknál pedig a laktózmentes tápszerek alkalmazása jön szóba. A fruktóz intoleranciát szigorú diétával lehet orvosolni, melyben kerülendő a gyümölcsök, a cukor és a méz fogyasztása is.

    A hasfájások ritkább okai csecsemőkorban

    Fejlődési rendellenesség

    A kisbabák hasfájását ritkább esetben okozhatja a bélrendszert érintő fejlődési rendellenesség (pl.: malrotatio: az embrionális fejlődés során a belek nem az elvárt módon kerülnek végleges helyükre, vagy a volvulus: a belek elhelyezkedési rendellenessége miatt egy komplett csomó keletkezik a bél egy szakaszán). Ilyenkor a hasi fájdalom mellett egyéb tünetek (táplálási nehezítettség, hányás, rossz általános állapot) is fellépnek, melyek viszonylag hamar egyértelművé teszik, hogy komolyabb problémáról van szó.

    Mit tehetünk? Mindenképpen orvosi kivizsgálást igényelnek ezek a tünetek. Fizikális- és képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen), labordiagnosztika segíthet, az elváltozások kezelése pedig a gyermeksebészet tárgykörébe tartozik.

    Valamivel gyakrabban okoz hasfájást csecsemőknél az úgynevezett gyomorkimeneti szűkület (pylorus stenosis). Ekkor a gyomor alsó pólusa olyan mértékben beszűkült, hogy a lenyelt táplálék csak nagyon lassan és nehezen jut át. Emiatt a hasi fájdalomhoz táplálási nehezítettség, etetések utáni sugárhányás, testsúlycsökkenés és székrekedés társul, amely klinikai kép még a laikus szülőben is egy súlyos betegség tényét veti fel.

    Mit tehetünk? A kivizsgálás menete megegyezik az előző állapotéval: fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, hasi ultrahang, majd a felmerülő gyanú miatt gyermeksebészeti szakvizsgálat. A kórkép kezelése minden esetben műtéti.

    Egy kiváltó betegség

    Az emésztőrendszer, illetve a húgyutak gyulladása, fertőzése szintén okozhatnak hasi fájdalmat. Egy egyszerű hólyaghurut vagy a bélrendszer vírusos megbetegedése még felnőttkorban is kellemetlen tüneteket okozhat, nincsen ez másképpen a csecsemőknél sem.

    Mit tehetünk? A tartós vagy visszatérő hasfájás kivizsgálásának minden esetben ki kell terjednie a vizelet, illetve szükség esetén a széklet vizsgálatára, tenyésztésére, emellett pedig érdemes egy hasi ultrahangvizsgálatot is elvégezni. A jó hír az, hogy a fertőzések okozta hasi panaszok viszonylag hamar, pár nap, legfeljebb egy hét alatt rendeződni szoktak.

    Viszonylag sok csecsemőt érinthet a refluxbetegség. A nyelőcső-gyomor átmenet tökéletes zárásáért felelős izomgyűrű működése ebben az életkorban – több okból kifolyólag – sok esetben nem tökéletes, és emiatt a gyomortartalom egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe, illetve bukás formájában a külvilágba. A reflux járhat feszítő-nyomó hasi fájdalommal, amit a kicsik szintén sírással tudatnak velünk. A gyakori bukás mindenképpen fel kell, hogy vesse ennek az eshetőségét, és ilyenkor a kivizsgálás menetét a szakorvos ebbe az irányba tereli.

    Mit tehetünk? Orvosi kivizsgálás szükséges, amely legtöbb esetben nyelőcső pH mérést, hasi ultrahangot foglal magába. Kezelésében a fő cél a táplálék besűrítése (erre alkalmasak az AR-tápszerek vagy anyatejsűrítő adalékok), a speciális szoptatási módszerek és fektetési módok (a kicsi feje magasabban legyen) annak érdekében, hogy a gyomortartalom minél nehezebben törjön a nyelőcső felé.

    Egy speciális, és igen erős hasi fájdalommal társuló kórkép a bélösszecsúszás (invagináció), mely azzal jár, hogy a bél egy szakasza az alatta levőbe tűrődik. Ennek során az érintett bélszakasz fala megduzzad, vérellátása elégtelenné válik, és viszonylag hamar bélelhalás jöhet létre. Jellemző tünete a hirtelen jólétből fellépő igen heves sírás, mely  újra és újra ismétlődik (periodikus sírás). Ehhez egy idő múlva hányás, illetve véres széklet társulhatnak (az esetek 70%-ában). Rendszerint két éves kor alatt fordul elő, és a kicsik meglehetősen hamar elég rossz általános állapotba kerülnek.

    Mit tehetünk? Forduljunk orvoshoz! Kivizsgálása során a végbélvizsgálat, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, hasi röntgen és -ultrahang szükségesek. Kezelése intézetben történik, bizonyos esetekben meg lehet próbálni az összecsúszott bélszakasz visszahelyezését konzervatív módon (desinvaginatio), súlyosabb esetben műtétre van szükség.

    Amikor minden vizsgálat eredménye negatív

    A csecsemők viszonylag nagy hányada sorolható be az úgynevezett hasfájós baba kategóriába, ahol hiába minden vizsgálat, minden bevetett kezelés, speciális tápszer, cseppek, masszázs, fürdőzés, hordozás, a baba rengeteget sír. Sokféle magyarázat létezik ezen állapot leírására, de egyik sem alkalmas arra, hogy hatékony megoldást adjon a szülők kezébe.

    Mit tehetünk? Ezekben az esetekben próbáljunk meg nyugodtak maradni. Sokszor már az is elég, ha a stresszes szülő kezéből átkerül a baba a nagyi karjaiba. Próbáljuk ki az igény szerinti szoptatást, amikor a mell nem csak táplálékforrás, hanem egy biztonságot adó dolog is, amely elősegíti a kicsik megnyugtatását. Segíthet még a babahordozás, az együttalvás, egyszóval bármi, amiben hinni tudunk. Előbb-utóbb eljön az az időszak is, amikor a hasfájós korszaknak egyszerre vége szakad, és az álmatlanul töltött éjszakák a feledés homályába merülnek.

    Dr. Lesznyák Judit
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kötőhártya-gyulladás

    Dr. Juhász Levente Ákos

    Mi jelzi, ha kötőhártya-gyulladása lehet gyermekének? Mikor forduljunk orvoshoz?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli

    A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen hónapokat. A rokonok ilyenkor kéretlenül osztják meg a jó tanácsokat, és ma már internetes fórumok történetei is segítenek a felkészülésben.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA