• Visszértágulat és szívbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő! Érdeklődni szeretnék, hogy kéthegyű szívbillentyű elégtelenség illetve prolapsus esetén lehet-e kompressziós harisnyát hordani felületes visszértágulat esetén? Mindkét lábamon térd alatt erek dülledtek ki, nehéz láb érzés, kellemetlen fájdalom kíséri a tünetet. Megmutattam a körzeti orvosomnak a lábamat és azt mondta, hogy visszértágulatom van. Javasolta, hogy szedjek Detralex 500 mg tablettát naponta 2-szer és használjak Lioton gélt. A gyógyszer mérsékelte a fájdalmat, de önmagában teljesen nem szüntette meg. A Lioton gélt gyengének érzem. A gyógyszertárban javasoltak SP54 gélt, azt erősebb hatásúnak éreztem. Melyik a legjobb gél vagy kenőcs visszérre? A körzeti orvostól megkérdeztem, hogy kompressziós harisnyát kell-e hordani, ezzel kapcsolatban nem tudott nyilatkozni. Szeretnék elmenni szakorvosi rendelésre, de nem tudom, hogy a visszeresség hova tartozik? Bőrgyógyászat, sebészet vagy érsebészeti rendeléshez? Hallottam, hogy a kompressziós harisnyáknak több fajtája, típusa létezik, több erősségben kapható. Úgy tudom, hogy a II-es erősségű az elszorítja a visszeret és így a vér a mélyvénákba terelődik. Laikusként úgy gondolom, hogy ez a szívnek többlet munkát jelenthet, így a szívbillentyű betegségben lehet, hogy kontraindikáló. Az I-es erősségűt használják a sportolók is, úgy gondolom, hogy az nem szorítja össze a visszeret, hanem csak összetartja. Jól gondolom? Köszönöm előre is a tanácsát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a visszér fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A enyhe szívprobléma esetén (nem derül ki a leveléből a billentyű betegség mértéke) kompressziós harisnyát hordhatja, de fontos, hogy felkelés előtt, vagy fél óra fekvés után vegye fel. A visszerek pontos állapotának megítélésre, és a további teendők meghatározására, mivel nem szűnnek a panaszai egyszerűbb kezelés módok ellenére sem, mindenképpen angiológiai vizsgálat javasolt. Vadgesztenye krém enyhítheti a tüneteket, de folytathatja az eddigi kezelést is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. április 25., 19:21; Megválaszolva: 2019. május 02., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: