• Trombózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        65 éves édesanyámat tavaly november végén operálták. Térdprotézisét kellett eltávolítani MRSA fertőzés miatt. Antibiotikumos (vankomicin, gentamicin) mozgó spacert ültettek be, valamint emelt dózisú ciprofloxacint kap (2x750 mg). 4 hétig feküdt kórházban, ahol clexane 40 mg injekciót kapott, illetve még itthon is egy hónapig, január 10-ig. Ezután vérhígítót nem kapott, és január 22-én trombózis gyanújával beszállították a kórházba. A műtött végtagja jelentősen duzzadt, lábszárán fehéres elszíneződés látható, térdhajlatban mozgatásra fájdalmat jelez. Az elvégzett EKG és UH negatív volt. Laborja az alábbi értékeket mutatta: Prot.k.: 13sec; INR: 0, 93; PR.ido: 12sec, D-di 6, 02ug/ml; Fvs: 5, 93 G/L; Neutr: 3, 10G/L; Lymph: 1, 84G/l;Mono:0, 56G/l;Eosi:0, 34G/l;Baso:0, 10G/l;Neutro:52, 30%;Lymph:31%;Mono:9, 40%;Eos:5, 72%;Bas:1, 63%;Vvt:4, 1T/l;Hgb:118g/l;Hct:0, 36l/l;Mcv:87, 3fl;Mch28, 9pg;Mchc:331g/l;Rdw:16, 4;Thromb:251G/l;glükóz:6, 8mmol/l;ALP:195U/l;CRP:8mg/l;Tbil:3, 9umol/l;Karb:5, 5mmol/l;Krea:58umol/l;Na:142mmol/l;K:4, 4mmol/l;Cl:104mmol/l;GGT:11U/l;Got:23IU/l;GPT:9IU/l;Alb:43g/l;GFREPI:90fölött;LDH:586IU/l;TP:71g/l Másik lába orbáncos, melyre jelenleg Ospen 1500000NE tabl-t kap. Azt szeretnénk kérdezni, hogy elképzelhető-e, hogy mégis trombózisa van a negatív UH mellett illetve milyen más betegségekre utalhat a laborbeli eltérés? Milyen irányban kellene elindulnunk? Mennyire terhelheti a lábát, felkelhet-e? Szükséges-e kontroll labor a későbbiekben? Köszönjük szíves válaszukat

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a végtag duzzanat témában

        Kedves Kérdező! Ha az egyik láb dagadtabb az mindig felveti a trombózist. Ha ezt operálták, nyilván nehéz a kérdés, mert amiatt is lehet dagadt. És orbánc miatt is, de annak egyértelmű bőrtünetei vannak. Ha negatív volt az ultrahang, akkor vagy nem volt, vagy nem nagy kiterjedésű. Ritkán de ismételt ultrahangnál látnak trombózist, ezért, ha nem javul, akkor meg lehetne ismételni. A laborokban semmi különös nincs. A D dimer és az LDH mindkettő utalhat trombózisra, de magas lehet még gyulladás, műtét, daganat esetén is. Tehát ezek magukban nem bizonyítják a trombózist. Szerintem ha nem javul a lába, meg kell ismételten mutatni. Különösebben ha fekszik vele és nem mozog, na az hajlamosít trombózisra. Lehetne orvosnak ismételten mutatni és esetleg kompressziós harisnyát hordani, és bátran mozogni, ha biztos nincs trombózis, amennyire fájdalomtól, terheléstől tud.


        Kérdés: 2018. január 29., 20:45; Megválaszolva: 2018. február 01., 22:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: