• 20 évesen, trombózis után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 20 éves, egészségesen élő, túlsúlytól nem szenvedő, nem dohányzó lány vagyok. Másfél évig szedtem a Milligest fogamzásgátlót, melynek vége egy, sok ülve tanulással teli vizsgaidőszak utáni, trombózis lett. A diagnózis kisvénás trombózis a vádlim külső részén, 8 centiméteren. Az ér kitágult, a falán lerakódott a vér, nem zárult el, ám csak pumpálásra ment át rajta a vér. Azt mondták, vegyem komolyan, de nagyon az elején vették észre. 12 napja Clexan-t szúrnak nekem reggel-este. A doktor, aki diagnosztizált, sok konkrét dolgot nem mondott az 5-7 nap szigorú fekvésen és utána még húzódó vérhígítón, és az ajánlott harisnya hordásán kívül, így nem tudom, hogyan állhatok majd vissza a hétköznapok rendjébe. Ilyen esetben mikor lehet elkezdeni rendesen mozogni (itt mondjuk értem a biciklizést az egyetemre, utazást kocsiban, úszást hideg vizes medencében)? Ill. mikor lehet elkezdeni tornázni, akár csak jóga/pilates, és szaunázni, gyógyvízes fürdőbe szabad -e még majd ezután mennem? Tudom, hogy mostanban még nem ajánlott, de.. Tanácstalan vagyok és bizonytalan. Köszönöm segítségét!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a trombózis témában

        Kedves Kérdező! Szerencséje volt, hogy korán kiderült a trombózisa. A jelenleg alkalmazott vérhígítóról majd át kell térnie szájon át szedhető gyógyszeres kezelésre, melyet szerencsés esetben körülbelül egy évig kell szednie. A fogamzásgátlót gondolom abbahagyta, ha nem, akkor sürgősen hagyja abba. Mielőtt majd véget érne a trombózis miatti gyógyszeres kezelés, javasolt trombofília irányában kivizsgálni, mert van olyan eset, amikor genetikai hajlam van a trombózisra, ami egyrészt a fogamzásgátló tabletta jövőbeni használatát tiltja, másrészt bizonyos esetekben tartós véralvadásgátló kezelést tesz szükségessé. Jelenleg aktív sportolás nem jön szóba, néhány hónap elteltével, ami függ az Ön állapotától, fokozatosan terhelheti a lábát pl. kerékpározhat. A szaunázás és nagyobb erőkifejtéssel járó terhelés egyelőre nem javasolt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. február 01., 15:44; Megválaszolva: 2016. február 03., 21:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: