• Repülőút mélyvénás trombózissal tüdőembóliával

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Nő! Bulgáriába utazok repülővel. Kell e valamilyen óvintézkedés az esetleges probléma elkerülésére. 2003-ban mélyvénás trombózis és tüdőembólia miatt élethosszig tartó véralvadásgátlót javasoltak. 2 éve Xalertót szedek, mert volt egy vérzéses állapotom INR ismeretlen okból 10 fölé emelkedett. Lioton gélt használtam, lehet, hogy a benne lévő heparin miatt történt nem tudom azóta sem. Vérplazmát kaptam és azóta szedem ezt az új véralvadásgátlót. Sajnos ezt nem tudják monitorozni, nem kell járnom vérvételre sem. Kialakult a prosttrombotikus szinróma, fekélymegelőző állapot a lábon, állandó dagadás, szédüléssel járó rosszullét, amikor elér egy szintet a láb dagadása. Ha nem tudok lefeküdni, szinte ájulás környékez. Hiába panaszkodom, azt mondják ezzel együtt kell élni. Kérdésem, kell e még valami óvintézkedés a biztonságom érdekében a repülős út során? Kb. 2 órás az út. Tisztelettel: Ágnes

        Dr. Molnár Dóra válasza a utazás témában

        Kedves Kérdező, mivel szed véralvadásgátló gyógyszert, ez az esetleges embóliaveszélyt elhárítja. Az utazás napján is fogyasszon elegendő ( 2 L körül) folyadékot, javasolt rugalmas harisnya viselése is. Ha sokat kell valahol várakozni, ülni, akkor kb. félóránként mozgassa át a végtagokat. ( Ez nem csak a repülő útra vonatkozik.) Feltétlenül vigyen magával listát a szedett gyógyszerekről, ( ez tartalmazza a gyári név mellett a hatóanyag nevét, illetve a pontos adagolást is) és a jelentősebb megbetegedéseiről szóló orvosi dokumentációt is. Biztosítást is kössön egy esetleges egészségügyi probléma esetére. Javaslom, hogy az igazolványai mellett is jelezze, hogy véralvadásgátló terápiában részesül. Szép utat kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2015. július 02., 06:27; Megválaszolva: 2015. július 04., 22:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: