• trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Fiam, aki 18 éves augusztusban mélyvénás trombózist kapott, ami magasra terjedt.Sajnos hiába szedi a szinkumát az INR eredmény egyre rosszabb 1, 27 volt legutóbb. Szeretném kérdezni van-e más gyógymód ezen kívül, vagy esetleg lehetne-e műteni? Arra gondolok, hogy a vérrögöket eltávolítani? Életmód váltás mennyire szükséges, és milyen legyen? Valamint még azt szeretném kérdezni, hogy milyen munkakör ajánlott számára ezek után, mivel most érettségizik nem tudjuk, hogy merre induljon el?

        Dr. Árki Ildikó válasza a mélyvénás trombózis témában

        Tisztelt Kérdező! Mélyvénás trombózis sebészi kezelése általában súlyos, acut esetekben jön szóba. Hogy szükséges-e, azt érsebészeti konzilium dönti el. A véralvadásgátló kezelés (syncumar) során az INR terápiás tartományban kell, hogy legyen, ezért gyakori ellenőrzés, dózismódosítás szükséges, valamint a betegtől is nagy fegyelmet követel ez a terápia, mivel sok étel, gyógyszer befolyásolja a hatását. Tehát az étkezésre is figyelmet kell fordítani.Nem javasolható veszélyes, sérüléssel járó sportok űzése, ugyanez vonatkozik a foglalkozásokra is (utóbbival kapcsolatban bővebben foglalkozás egészségügyi orvos, iskolaorvos tud nyilatkozni) A syncumar helyett ma már elérhetők új típusú alvadásgátlók (rivaroxaban, dabigatran), bizonyos esetekben, szakorvosi javaslatra írható OEP támogatással. Thrombophilia irányában történő vizsgálata javasolt.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Itt kérdezhet

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2013. október 08., 18:29; Megválaszolva: 2013. október 09., 23:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: