MVT. Xarelto, visszérbetegség?

Xarelto kérdéseim: 1, Háziorvos felírhatja? 2, Ellenőrzése, beállítása nem szükséges? Ha mégis, hogyan? (Mozgásszegény életmód mellett is véd a trombózis újra kialakulása ellen? ) 3, A K-vitamin tartalmú ételekre nem kell többé figyelnem? (Mint pl. Warfarin Orion) 4, A vér fizikailag is hígabb tőle (folyósabb) , vagy csak az alvadása nehézkesebb? (Folyadékfogyasztási szokás, kiszáradás fokozott verejtékezési hajlam a Xareltoval befolyásolja a vér „besűrűsödését? ”) 5, Foghúzásnál, injekciónál, műtéteknél mi a megoldás? 6, Detralex mennyire fontos kiegészítő? Érdemes szedni? (mert 5000Ft/hó, + eléggé sok mellékhatás) Kompressziós harisnya kérdések: 1, A meleg tágítja a vénákat + harisnya hordás nyáron, kánikulában? (Mi a hasznosabb ilyenkor harisnyában, vagy anélkül? ) 2, A másik lábon érdemes hordani kompr. harisnyát (megelőzésképpen) , vagy inkább árt? 3, Folyamatos hordás ajánlott otthon? (Ülök, jövök-megyek, ha fekszem nem árt? ) 4, 24cm boka – 45cm vádli méretem nem passzol az általános harisnyaméretekhez, Pl: ”M”-méret boka max: 24 vádli max: 38 „XL”-méret boka: 28 vádli: 45 tehát az M-es boka és az XL-es vádli mérete lenne megfelelő. Általában túl vastag a vádlim (ill. túl vékony hozzá a bokám, mi a megoldás, melyik testrész mérete a mérvadóbb? )

Dr. Szanyi Andrea válasza mélyvénás trombózis témában

Kedves Kérdező!

1.Háziorvos csak ún. szakorvosi javaslat alapján írhatja fel.

2.Nem szükséges rendszeres vérvétel, egységes az adagolása, kétféle hatáserősségű gyógyszer van forgalomban. Mozgásszegény életmód esetén is védelmet biztosít.

3. Mivel ez a gyógyszer nem K vitamín antagonista, így az ételek K vitamín tartalma nem befolyásolja a szedését.

4. Hatásmechanizmusa, hogy a véralvadásban szerepet játszó egyik faktort (X. faktor) gátolja. A folyadékfogyasztási szokás nem befolyásolja a szedését illetve a hatását.

5. Műtéti beavatkozás előtt a Xarelto adagját 24 órával előbb fel kell függeszteni, ha szükséges át kell állni heparin injekcióra (LMWH) , ezt adott esetben a kezelőorvos határozza meg.

6. A Detralex visszérgyulladásban használatos gyógyszer, míg a Xarelto pl. csípőműtét után, tüdőemboliában, mélyvénás trombózisban adandó gyógyszer.

A harisnyára vonatkozóan

1. A nyári melegben valóban nehéz kompressziós harisnyát viselni, javasolt arra az időszakra korlátozni a hazsnálatát, amikor a végtagjait jobban terheli.

2. A másik lábon ne hordja, felesleges.

3. Fekvéskor, pihenéskor nem szükséges hordani.

4. A méretezést beszélje meg a szaküzletben, a vádlinál javasolt, hogy tartson a harisnya.

Kérdés: 2013. május 24., 09:02; Megválaszolva: 2013. május 29., 21:17
Kérdések és válaszok: Visszérbetegség
thrombosis
Tisztel Cím! Egy hónapja derült ki, hogy a jobb láb izomvénájában cruralis thrombozist mutattak ki.Jelenleg az INR-érték 1, 96-39%.Kérdésem az...
Kompressziós térdzokni mélyvénás...
Üdvözlöm! Idén szeptemberben mélyvénás trombózisom volt (8évig szedtem fogamzásgátlót, 4x tört el a lábújjam, de nem tudják mi váltotta ki)...
trombózis
Fiam, aki 18 éves augusztusban mélyvénás trombózist kapott, ami magasra terjedt.Sajnos hiába szedi a szinkumát az INR eredmény egyre rosszabb 1, 27...
Mit okozhat a túl magas von Willebrand...
Tisztelt doktornő/úr! 33 éves vagyok, tavaly júniusban a jobb felső karromban mélyvénás trombózist diagnosztizáltak, azóta folyamatos...
Mélyvénás trombozis utáni...
Üdvözlöm! 2012 decemberében volt egy mélyvénás trombózisom a bal lábamban, volt genetikai vizsgálat, ennek eredménye: leiden mutáció. Napi 2...