thrombozis?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Barátom édesanyjánál - aki 82 éves - kb. 5 napja bal bokatájék beduzzadt, lilásan elszíneződött, a vénák láthatóvá váltak, göbösek, tapintásra érzékenyek lettek. Az érzékenység kezd a láb felsőbb részeire is kiterjedni. Kórelőzményként: pár éve a szemben thrombus okozta tócsás bevérzés miatt kezelték, aspirin protect szedését javasolták, amit időnkénti kihagyással, de szed. Orvoshoz nem akar egyelőre menni, bár igyekszem őt a mielőbbi diagnosztizálás és a kezelés fontosságáról meggyőzni. Kérdésem a következő: a tünet hátterében állhat-e visszérbetegség, visszérgyulladás, vagy inkább komolyabb az ok: mélyvénás thrombozis? Mielőbbi válaszát várva, tisztelettel: Ottliczki Nóra

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mélyvénás trombózis témában

Kedves Nóra!

A barátja édesanyja panaszainak hátterében valóban állhat mélyvénás thrombozis, de lehet a felületes vénák gyulladása, elzáródása is, sőt vannak olyan esetek, mikor mindkettő egyszerre áll fenn. Ezért a diagnózis megállapításához mindenképpen orvosi vizsgálatra és a lábszár vénáinak ultrahangos vizsgálatára (u.un Color Doppler vizsgálat) van szükség.

Az Aspirin protect nem akadályozza meg a mélyvénás thrombozis kialakulását! A mélyvénás thrombozis hátterében egyéb betegségek is állhatnak (pl daganatos betegség) és súlyos szövődményei is lehetnek (pl tüdőembólia) ezért mihamarabb forduljanak orvoshoz!

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. június 17., 08:42; Megválaszolva: 2012. június 17., 15:22
Kérdések és válaszok: Visszérbetegség
Viszér
Visszértágulat és szívbetegség
Végbél irritáció