• Vesetágulat 10 hetesen, antibiotikum muszáj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor úr/nő! 10 hetes kisfiamnak vesetágulata van, ezt már a 30 hetes UH-n is megállapították. Vizelet visszafolyása nincs, a húgyúti fertőzés kockázata miatt mégis antibiotikumot kell kapnia. Ez valóban szükséges, megelőzésként antibiotikumot adni? Van esetleg vmilyen alternatív megoldás? Sajnos hasfájós is, s annak ellenére, hogy kapja a Normaflore-t, az antibiotikum csak ront a helyzeten. Köszönettel: Andi

        WEBBeteg szakértő válasza a Vesetágulat témában

        Tisztelt Hölgyem!

        Húgyúti fertőzés megelőzése céljából folyamatos kisdózisú antibiotikus kezelés  indokolt: 1. vizelet-visszafolyás (vesico-ureteralis reflux - VUR) esetén. A VUR cystographiával mutatható ki (katéteren keresztül röntgen-kontrasztanyagot juttatnak be a húgyhólyagba és röntgen képerősítő alatt vizsgálják, hogy a húgyhólyagból a kontrasztanyag a vesék felé visszafolyik-e). Akinél ezt a vizsgálatot nem végezték el, nem kizárt a VUR fennállása. 2. visszatérő húgyúti fertőzések esetén. 3. Ilyen kezelés javasolt csecsemőkori (gyermekkori? - eltérőek a vélemények) lázas húgyúti fertőzés után 1 hónapig (nem mindenkinek egyezik a véleménye ebben, saját gyakorlatomban adok preventív antibiotikumot 1 hónapig). A megelőző kezelés a terápiás antibiotikum-dózis 1/5-1/3-val végezzük. Leggyakrabban a Sumetrolimot használjuk, mely a bélflórára nem hat károsan (pláne nem ilyen dózisban), a Nitrofurantoinról szintén az előbbiek mondhatók el. Egyéb antibiotikumok természetesen hozzájárulhatnak a hasfájáshoz. Alternatív megoldások ebben a korban sajnos nincsenek.


        Dr. Diószeghy Péter gyermekgyógyász, nefrológus szakorvos
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-03-02 10:49:36; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.