Teljes gyógyulás VUR miatti pyelonplasztika után?

Tisztelt Szakértő!

Kislányom 1 éve született bal oldali VUR-ral, mely komoly panaszokat is okozott nála. Bár terhességem alatt a pyelon tágulat látható volt, születése után a kórház (St István) , kórházi gyerekorvos nem fordított rá figyelmet. 4-ed fokú VUR-t állapítottak meg nála 2.5 hónaposan a privát UH-on, ahova én vittem el. 3 hónapos korára annyira rosszul volt, folyamatosan hányt, nem evett, állandóan sírt, hogy ügyeletre vittük, s rövidesen pyelon-plasztikán esett át  (Heynes-A.) . 6 hónaposan az UH már javulást, regressziót mutatott, most 1 évesen MAG3 vizsgálaton voltunk, ahol a műtött bal oldali vese csak késleltetve, később indult meg, választotta ki a vizeletet vízhajtó hatására (kb. 15-20 perccel később) , nagyon megijedtünk. Kérdésem, ha egy korábbi UH javulást mutatott, újabb romlás, visszaesés várható-e? Műtét után mennyi idővel várható a műtött vese teljes gyógyulása? A vesetágulat megmarad-e egész életében a kislányomnak, vagy eltűnik, kinövi? Várható-e, hogy visszaáll a kb. 50-50%-os mindkét oldali veseműködés, avagy a bal oldali mindig kevésbé fog működni?

Válaszait megköszönve: B. Zsófia

WEBBeteg Szakértő válasza VUR témában

Kedves Zsófia!

Elég nehéz kérdéseket tett fel. A MAG3 vizsgálat eredménye nem olyan rossz mint hiszi, bár elhúzódó ürülést mutat, de azt is jelenti, hogy nincs olyan elfolyási akadály ami esetleg újabb sebészeti beavatkozást igényelne, a műtét sikerült. A későbbi dolgokat, - azt hogy kinövi-e - az dönti el, sikerül-e megakadályozni hogy alsó húgyúti vagy vesemedence-gyulladás alakuljon ki a kislányban.Ezért nagyon fontos, hogy minden betegségnél illetve akkor ha bágyadtabb, nyűgösebb a kislány vagy csak hőemelkedése van vizeletet rögtön nézzenek és pozitív esetben azonnal forduljanak nephrológushoz. Egyébként is a rendszeres nephrológiai nyomonkövetése elengedhetetlen, ami a fizikális, labor, ultrahang vizsgálatokon túl az izotópost is magába foglalja.Üdvözlettel: Dr. Barla Erzsébet, gyermekgyógyász-nefrológus

Kérdés: 2009. június 15., 10:07; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:36
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Vesetáji fájdalom vizeléskor
Üdvözletem! 3-4 hónapja vizeléskor (néha naponta 2-3-szor, néha összesen 3-4-szer egy héten) a jobb vesém környékén fájdalmat érzek. A...
Húgyúti fertőzés csecsemőkorban
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiamnak 7 hetesen vesemedence gyulladása volt, magas láza volt és emiatt kerültünk a kórházba, magas volt a CRP-je és a...
Kétoldali V. fokú VUR...
Kisfiamnál kétoldali V. foku VUR-t állapítottak meg, kérdésem az lenne, hogy milyen műtéti beavatkozás szükséges a probléma orvoslására. Rövid...
Alacsony eGFR érték
Tisztelt Doktornő! Édesanyám (72 éves, 65 kg 162 cm) évente teljes körű labor vizsgálaton vesz rész, melyben már egy évvel ezelőtti is, 2021-ben...
Veseciszta
Tisztelt doktor nő! Édesanyám három egymást követő laboreredményén is kis mennyiségű vér látszott a vizeletében. A háziorvos emiatt...