• Teljes gyógyulás VUR miatti pyelonplasztika után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő!

        Kislányom 1 éve született bal oldali VUR-ral, mely komoly panaszokat is okozott nála. Bár terhességem alatt a pyelon tágulat látható volt, születése után a kórház (St István), kórházi gyerekorvos nem fordított rá figyelmet. 4-ed fokú VUR-t állapítottak meg nála 2.5 hónaposan a privát UH-on, ahova én vittem el. 3 hónapos korára annyira rosszul volt, folyamatosan hányt, nem evett, állandóan sírt, hogy ügyeletre vittük, s rövidesen pyelon-plasztikán esett át (Heynes-A.). 6 hónaposan az UH már javulást, regressziót mutatott, most 1 évesen MAG3 vizsgálaton voltunk, ahol a műtött bal oldali vese csak késleltetve, később indult meg, választotta ki a vizeletet vízhajtó hatására (kb. 15-20 perccel később), nagyon megijedtünk. Kérdésem, ha egy korábbi UH javulást mutatott, újabb romlás, visszaesés várható-e? Műtét után mennyi idővel várható a műtött vese teljes gyógyulása? A vesetágulat megmarad-e egész életében a kislányomnak, vagy eltűnik, kinövi? Várható-e, hogy visszaáll a kb. 50-50%-os mindkét oldali veseműködés, avagy a bal oldali mindig kevésbé fog működni?

        Válaszait megköszönve: B. Zsófia

        WEBBeteg szakértő válasza a VUR témában

        Kedves Zsófia!

        Elég nehéz kérdéseket tett fel. A MAG3 vizsgálat eredménye nem olyan rossz mint hiszi, bár elhúzódó ürülést mutat, de azt is jelenti, hogy nincs olyan elfolyási akadály ami esetleg újabb sebészeti beavatkozást igényelne, a műtét sikerült. A későbbi dolgokat, - azt hogy kinövi-e - az dönti el, sikerül-e megakadályozni hogy alsó húgyúti vagy vesemedence-gyulladás alakuljon ki a kislányban.Ezért nagyon fontos, hogy minden betegségnél illetve akkor ha bágyadtabb, nyűgösebb a kislány vagy csak hőemelkedése van vizeletet rögtön nézzenek és pozitív esetben azonnal forduljanak nephrológushoz. Egyébként is a rendszeres nephrológiai nyomonkövetése elengedhetetlen, ami a fizikális, labor, ultrahang vizsgálatokon túl az izotópost is magába foglalja.

        Üdvözlettel: Dr. Barla Erzsébet, gyermekgyógyász-nefrológus


        Dr. Barla Erzsébet, gyermekgyógyász-nefrológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-15 10:07:49; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése