Magasabb Kreatinin, alacsony eGFR

Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Rendszeresen sportoló, egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú nő vagyok, nem dohányzom, nem iszom, kevés húst fogyasztok. (Nem tudok komolyabb eltérésről/betegségről, viszont erősen ekcémás vagyok, amelyre antihisztamint szedek és szteroidos kenőcsöket kapok) . Időközönkénti laborviszgálatoknál általában magasabb Kreatinin szint (102-112 umol/L között) és alacsonyabb eGFR szint (általában 50-55 umol/L között) volt megállapítva a leleteimben az utóbbi 1 évben. (UH vizsgálatok eddig egyszer sem mutattak ki kóros képletet: 2020. decemberi eredmény: Mindkét vese normális alakú, nagyságú, helyzetű. Üregrendszeri pangás, kőreflex nem mutatható ki. A parenchyma megtartott) . Egyszer mondta a háziorvos, hogy a kreatinin kissé magasabb, de azt is hozzátette, hogy ez labortól is függhet és előfordulhat, hogy konstansan magasabb szinteket mérnek bizonyos helyeken sokaknál. Ez akkor megnyugtatott, és azt gondolván, hogy izmosabb is vagyok és (növényi) fehérje készítményt is fogyasztok, talán ez mégiscsak normális lehet nálam. Azonban amikor utána néztem az eGFR szintnek, már egyáltalán nem voltam nyugodt. Lehetségesnek tartja, hogy a veseműködésem nem megfelelő és ez talán az ekcémás bőrtünetekkel is összefüggésben lehet (nagyon viszketek testszerte mindenhol)? Legutóbbi sportorvosi laborvizsgálat éhgyomorra történt (14 órás éhezéssel, mert későre kaptam időpontot) . Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza laboratóriumi lelet témában

Kedves Kérdező!

A leletében a kreatinin szint kis mértékű eltérést mutat a normál értékhez képest, az eGFR értéke mérsékelt fokú működésbeli csökkenést mutat. Ez az eltérés nincs összefüggésben az ekcémájával. Bizonyos gyógyszerek illetve korábbi gyulladás is a veseműködés csökkenését okozhatják. Az értéket befolyásolhatja még a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Javaslom, hogy rendszeresen történjen kontroll vizsgálat, vizeletvizsgálattal együtt. Törekedjen a bőséges folyadékbevitelre és kerülje a vesekárosító gyógyszerek (például a nem szteroid gyulladásgátlók) szedését.

Kérdés: 2021. július 12., 11:48; Megválaszolva: 2021. július 13., 19:32
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Hasiultrahang
Vesecysta, szerzett
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Kérem, véleményezze a mellékelt ambuláns naplót és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...
Vese cysta
Tisztelt Cím! A következő leletet kaptam, szeretném tudni, hogy mit kell tudni róla.főleg a 3cm cystáról és a meszesedésről. LELET: Hasi UH...
Dupla J csővel ultrahangos kőzúzás
Tisztelt Doktor úr! DJ stent felhelyezés történt egy a CT szerint kb. 14x6x9 méretű vesekő /HU650/ miatt május közepén. Azóta kétszer voltam ESWL...