Táplálkozási tanács vesekő és magas koleszterinszint esetére

Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek, hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:), de ha tehetek az ujabb kövek kialakulása ellen akkor megtenném. a Köveim összetetele: Ca-oxalát monohidrát + Karbonát-apatit az LDL koleszterinszintem 3, 55mmol/L Koleszterinszint 5, 7mmol/L Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Vesekő, táplálkozás témában

Kedves Kérdező! Vesekő esetén fontos a nagy mennyiségű folyadék (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz) fogyasztása, napi 2, 5-3 liter egyenletesen elosztva. Az étrend alapvetően kevés sót és fűszert tartalmazzon, viszont B6-vitaminban gazdag legyen (ez gátolja a kőképződést) , B6-vitaminban gazdag az élesztő és a hüvelyesek. (A tojás, a máj és a sajt magas B6-vitamin-tartalmú, ugyanakkor ezek koleszterintartalommal is rendelkeznek.)

A napi C-vitamin-fogyasztás ne haladja meg az 500mg-ot, mert ez kedvez a kalcium-oxalát kő képződésének. Az oxálsav-csökkentése érdekében kerülje az alábbi élelmiszereket: kóla, kávé, kakaópor, petrezselyem, zellergumó, paraj, sóska, rebarbara. A kalciumbevitel legyen bőséges (amennyiben erről orvosával egyeztetett, és nincs szó Önnél nagy mennyiségű kalcium ürítéséről) , minden étkezés tartalmazzon tejterméket (tej, sajt, tejföl, joghurt, túró) .

A koleszterinszint szinten tartásáról egyeztessen házi orvosával, hogy szükségesnek véli-e gyógyszer szedését az Ön esetében, illetve, hogy táplálkozási eredetű, vagy familiáris (családi eredetű) a magas koleszterinszint. A belsőségek (máj, hurkafélék, kolbász, velő, stb.) , a tojássárgája és a húsfélék rendelkeznek magas koleszterin-tartalommal, ezek fogyasztását érdemes mérsékelni.

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2018. február 22., 09:33; Megválaszolva: 2018. február 26., 07:36
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Veseko es kalciumhiany
Nemreg tudtuk meg hogy a paromnak (29 eves feri) tobb apro vesekove alakult ki, melyek kalcium alapuak. Ugyanakkor kalciumhianya is van, a szukseges ertek...
Vesekő kivétele
A bal vesémben felső kehelyben van egy 4 miliméteres feltehetőleg oxalát dihidrát kő mennyi az esély arra hogy spontán elindul? Vagy hogy kiszedik e...
A terhességi teszt eredményét...
Tisztelt doktornő! 3 hete elmentem ügyeletre mert görcsölt a vesém ott azt mondta az orvos, hogy valószínűleg vese kövem van amire felírt...
vesekő tágult vese
Tisztelt Szakértő jövő hétre elő vagyok jegyezve ESWL eljárásra 4 vesekő miatt. a közelmúltban más okból végzett MR vizsgálat kimutatta, hogy...