babatervezés-fehérjeürítés

Tisztelt Doktornő! 39 éves vagyok.3, 5 éves kisfiam születése előtti terhesgondozáson diagnosztizálták a megnövekedett fehérjevizelést.Ezen időszakban folyamatosan nephrológiai kontrollra jártam, de nem szedtem semmiféle gyógyszert.Szeretnénk kistestvért, ezért jelenleg sem állok gyógyszeres kezelés alatt. Az étrendemben kiiktattam az állati zsiradékot, kevesebb húst, több zöldséget és gyümölcsöt eszem.Tejérzékenységem miatt csak szójatejet iszom, viszont fogyasztok tejfölt, kefirt, kevés sajtot. A kisfiam születése után a laboreredményeim változóak voltak.Sajnos a koleszterinértékem folyamatosan emelkedik és jelenleg a többi érték is ijesztően magas: Koleszterin 8, 30 mmol/L * - 5, 20 (édesapámnak is hasonló értékű) HDL koleszterin 1, 86 mmol/L 1, 03 - LDL koleszterin (számított) 5, 69 mmol/L * 0, 00 - 3, 30 Vizelet fehérje 0, 86 g/L Vizelet összfehérje és kreatinin hányados (TPC 164 mg/mmol * - 15 Vizelet mikroalbumin 650, 7 mg/L * 0, 0 - 25, 0 Vizelet albumin és kreatinin hányados (ACR) 124, 2 mg/mmol * - 3, 0 Fehérje ++ Vörösvérsejt Pozitív * FVS 85 db/ltr * 0 - 6 Kérem szíves tájékoztatását, hogy az említett értékek mit jelentenek és milyen terápiát javasol. Adott bármilyen gyógyszermentes kezelés, amivel ezen értékek csökkenthetők? Meddig tartható fenn ez az állapot így gyógyszermentes kímélő étrenddel? Babavárás-tervezés alatti időben milyen megoldást javasol a doktornő? Befolyásolhatja a nők termékenységét a már kialakult veseprobléma? KÖszönöm előre is megtisztelő válaszát! Aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza fehérje vizelés témában

Kedves Kérdező, a fehérjevizeléssel járó vesebetegeknél gyakran magasabb a vérnyomás, amelyet a terhességgel járó változások is ronthatnak, ez pedig valóban okozhat problémákat a baba fejlődésében is, illetve hozzájárulhat koraszüléshez is. Először érdemes lenne egy 24 órás vérnyomás-monitorozást végeztetni, ezzel ellenőrizhető lenne, hogy most teljesen rendben van-e a vérnyomás. Nem tudom, hogy korábban volt-e vesebiopszia, mert ez segíthetne a betegség lefolyásának megjósolásában. Sajnos a labor leletek a mellékleten nem jól olvashatóak, így csak az Ön által írtakra támaszkodhatok. A koleszterinszint valóban magas (ez részben a koleszterinszállító fehérje kipisiléséből adódik) , de sajnos rongálja hosszútávon az érfalakat, így ezt kezelni kell. Terhesek azonban a koleszterinszint csökkentő gyógyszereket nem szedhetik. A termékenység 39 éves korban már természetes módon is alacsonyabb szinten van, mint huszonéves korban. A női hormonális rendszer működését is befolyásolhatja a fehérjék kivizelése, ezért ez is hatással lehet a termékenységre. Csökkent fehérje bevitel, és természetesen alacsony koleszterintartalmú étrend javasolt, de pontos számokat a fenti adatok alapján nem tudok mondani. Mindenképpen konzultáljon nefrológussal (a gyermekvállalási tervtől függetlenül is) - a fehérjebevitel mennyiségére és minőségére is feltétlenül kérdezzen rá! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. augusztus 05., 13:00; Megválaszolva: 2015. augusztus 05., 23:15
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Magasabb Kreatinin, alacsony eGFR
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Rendszeresen sportoló, egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú nő vagyok, nem dohányzom, nem iszom, kevés...
Hasiultrahang
Vesecysta, szerzett
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Kérem, véleményezze a mellékelt ambuláns naplót és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...
Vese cysta
Tisztelt Cím! A következő leletet kaptam, szeretném tudni, hogy mit kell tudni róla.főleg a 3cm cystáról és a meszesedésről. LELET: Hasi UH...