Lassú szem

Tisztelt Doktor Úr! Mostanában a szemem gyakran vörös, környéke duzzadt, a normális rózsaszín helyett szintén vörös. Gasztroenterológus szakorvosom szerint ez velejárója a Crohn-betegségnek (a nyakam környékén megjelenő, vörös foltokkal egyetemben) . Ma reggel azonban megfigyeltem, hogy a fent leírt, már-már szokásos tüneteken kívül a bal szemem "le van maradva": mozgása némi késéssel követi jobb oldali szemgolyómét. Ez körülbelül fél percig (sem) tartott, és miután kicsit megnyomkodtam a szemeimet, el is múlt, de azért ez meglehetősen ijesztő élmény volt. Ez lehet még szintén a Crohn betegség velejárója? Esetleg valami egészen más? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza Crohn-betegség témában

Kedves Uram!

A Crohn-betegség következtében előfordulhatnak szemhéj-, kötőhártya-, ínhártya- és szivárványhártya gyulladások is. Ezek valószínűsége alacsony, de nem zárható ki. Az Ön által szedett gyulladásgátló gyógyszerek elviekben lassíthatják, valamint megakadályozhatják ezek kialakulását.

Amennyiben hosszabb ideje fennálló szemvörösséget és duzzanatot tapasztal, érdemes felkeresni egy szemész szakorvost is, aki esetleg felírhat egy szemcseppet, ami enyhíti a panaszokat. Természetesen figyelembe véve az alapbetegséget.

A szemmozgás zavarok diagnózisa és kezelése mind szemészeti, mind neurológiai vizsgálatok alapján történik. Vannak egyértelmű esetek, de az Ön esetéről ez nem mondható el. Ilyen formában nem tudom megállapítani, hogy mi okozza ezt a tünetét - lehetséges, hogy egyszeri alkalom volt -, azonban érdemes egy szemészeti szakorvosi vizsgálat.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. március 08., 07:33; Megválaszolva: 2016. március 10., 09:32

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Crohn betegség és szem betegség?
3 hete, kb. 3-4 naponta váltakozva a bal és jobb szememen árpák jelennek meg, mindig máshol. A kezelés folyamatosan megy (csepp és kenőcs) . Szerintem...
Binokuláris látás/térlátás...
Üdvözlöm! 26 éves férfi vagyok, gyermekkoromban kancsalságra műtöttek, tompalátás miatt sokáig ragasztani kellett a szemem, esztétikailag rendben...
Piros szemek ami hónapok óta fennáll...
Tisztelt Doktor Úr! ~2 hónappal ezelőtt magas vérnyomással diagnosztizáltak ami nagyjából 1 hét után elmúlt miután béta blokkolót szedtem...
Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal...
Gyermek kötőhártya gyulladás
Tisztelt Dr.Úr! Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét...