4 CT hatása a herére

Tisztlet Doktornő! 24 évesen sajnos balesetem volt most októberben. Kórházba bekerülve teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd megállapították a medencetörést, melyet meg kellett csavarozni, műteni. 1 hónap alatt, amíg haza nem engedtek összesen 4 medence CT+5 medence röntgen vizsgálatom volt. Sajnos a herémre nem kaptam védőt! Mekkora sugárzás érhette a herémet? Gyermektervezés előtt állunk, 1 éven belül szeretnénk kisbabát, de most félek nehogy beteg legyen a kisbaba a kapott sugárzástól. Termékenységemre milyen hatással lehet? Hererák kockázatát mennyivel növelhette ez a dózis? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Dr. Baki Márta válasza ionizáló sugárzás témában

Tisztelt Levélíró!

Jelen tudásunk szerint a spermatogenesis, azaz a spermiumok teljes kifejlődése kb. 64 napot vesz igénybe. A röntgen berendezések és a különböző computertomogárfiás (CT) készülékek különböző nagyságú ionizáló sugarat bocsátanak ki magukból. Alkalmanként az eredeti leleten feltüntetik a sugárdózist.

A hererák gyakrabban fordul elő olyan esetekben, amikor a herezacskóba nem száll le a here, azaz rejtett heréjűségről beszélünk.Ezen kívül bizonyított még a veleszületett rizikók közül egyéb fejlődési rendellenesség. A környezeti hatások közül inkább az elektromágneses sugárzást feltételezik, hogy az ilyen környezetben dolgozók között nagyobb arányban fordul elő heredaganat. Az ionizáló sugárzásról, melybe a röntgen sugar is tartozik, pontos adat nem áll rendelkezésre. Egy 2010-ben megjelent német közlemény alapján az orvosi ténykedéssel kapcsolatos sugármennyiség és a heredaganatok nagyobb száma között nem találtak összefüggést.

Javaslom, hogy az utolsó röntgen és/vagy CT vizsgálatot követően 3 hónap múlva forduljon andrológushoz, aki a spermium kép alapján tájékoztatást tud adni a további teendőkről. Esetleg közben ki lehet deríteni, hogy mekkora sugárdózist kapott az egyes vizsgálatok során.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 27., 15:02; Megválaszolva: 2022. február 02., 20:02
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Kisebb vérzés a makkon
Lágyéksérv utáni herefájdalom
Mi ábrázolódik a képeken? Ha a...
Megduzzadt herezacskó
Kérdésem:Hólyag tumor vagy a vese...