• Meszesedés a herében

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr, Az alábbi lelettel kapcsolatban szeretnék Öntől segítséget kérni. Néhány napja voltam here ultrahang vizsgálaton, amelyet eredetileg egy mellékhere ciszta miatt kértem. Korábban két évvel ezelőtt voltam ilyen vizsgálaton, akkor mindent rendben találtak. A vizsgálat során az alábbi eredmény született: Mindkét here és mellékhere normális méretű és szerkezetű. A herékben néhány apró 1 milliméter alatti méretű mészszemcse figyelhető meg. A bal mellékhere fejében egy 2 milliméter átmérőjű cysta van. Kóros folyadékgyülem, visszértágulat egyik oldalon sem mutatható ki. Vélemény: Apró spermatocysta a bal oldalon, néhány mikromész szemcse a herékben, egy év múlva kontrolljuk javasolt. Az urológus által végzett tapintásos vizsgálat során "sine morbo" diagnózis keletkezett. A kérdésem a következő lenne: ezek a mészszemcsék a két évvel ezelőtti vizsgálat során még nem voltak jelen, így teljesen bizonyos, hogy az azóta elmúlt időszak alatt keletkeztek. A vizsgálatot végző orvos szerint ezek, amennyiben számuk megszaporodik, rákmegelőző állapotot is jelenthetnek. A kérdés tehát: várható-e valóban, hogy ezeknek a mészszemcséknek a jelenlétében a közeli jövőben rákos daganat képződik? Úgy tudom, hogy egy heredaganat nagyon gyorsan és hirtelen, akár néhány hét alatt is kialakulhat, így szeretném tudni, hogy mennyire érdemes erre számítani, milyen mértékben, és milyen rendszerességgel indokolt az ellenőrzés (önvizsgálat, urológus, ultrahang) ebben az esetben? Mennyi idő alatt évül el úgymond ennek a vizsgálatnak az eredménye, és milyen gyakran érdemes megismételni? Segítségét előre is megköszönve maradok Tisztelettel és Üdvözlettel.

        Dr. Papos István válasza a Here témában

        Kicsi az esélye, hogy a fent említett állapot heredaganathoz vezessen. Azonban a kis esély miatt is érdemes panaszmentes esetben is az évenkénti ultrahangos kontroll. Természetesen a rendszeres önvizsgálat nem hanyagolható el, amennyiben bármilyen akár bizonytalan eltérés is észlelhető, mindenképpen javasolt urológus szakorvoshoz fordulni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 28., 14:55; Megválaszolva: 2019. június 29., 19:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: