Katéter elhagyási probléma

Kedves Doktor Úr, Édesapámnak szívritmus zavara volt, 2 hete felgyült a víz mindenütt, nagyon nehezen lélegzett. Sürgősen egyik kórházba került. Ott a víz lecsapolása miatt KATÉTERT tettek fel. Be lett állítva a szív, X gyógyszerrel. De közben mint mindenki mostanában a kórházban elkapta a magas lázzal járó influenzát, így összesen 8 napot volt be, 39 fokso láz, stb, nagyon legyengült. Majd hazaengedték mikor láztalan lett, és CSAK hazaengedés előtt pár órával vették le a KATÉTERT. Levételt nem előzte meg semmilyen erre való felkészülés. Egyszer tudott vizelni akkor. Hazament a kisvárosunkba. Aznap este jöttek az újabb gondok, nem tudott újra vizelni, majd szétszakadt a hólyagja. Másnap a körzeti orvos látva az állapotát, felrakta ÚJRA A KATÉTERT. S a levétel időpontjára egy 2 héttel későbbi időpontot jelölt meg, mivel csak akkor van a kisvárosi urológián legközelebb időpont. Akkor majd a háziorvos leveszi a katétert, egyből át lehet menni az urológus doktorhoz, aki majd megvizsgálja.. Más infó: Édesapám rendszeresen félévente jár urológiai rendelésre, koránk megfelelő a prosztatája. Kérdésem a következő: A 2 héttel későbbi időpont, nem nyújtja-e el feleslegesen a katéter használat idejét, ezzel kiszolgáltatva édesapámat bármi katéteren keresztüli fertőzésnek, illetve hugyhólyag elgyengülésnek, stb? Tehát ez a 2 hetes várakozás normális eljárás, VAGY Ön szerint érdemes lenne-e a 2 hetet nem kivárni, s akár egy magán urológus orvost gyorsan megkeresni, aki segít a megvizsgálásban és a katéter elhagyásában. Illetve nem kellene-e a katéter kivezetést előtte már 1-2 nappal előkészíteni, pl hólyatréninggel, stb? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Papos István válasza hólyag témában

Javaslom, hogy urológus vizsgálja meg az édesapját, és szükség esetén megfelelő gyógyszerrel lássa el. Jó lenne a katéterviselés idejét a lehető legrövidebbre csökkenteni.

Kérdés: 2017. január 29., 23:50 ;Megválaszolva: 2017. január 30., 07:20
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Vizelesi gondok
Rettenetesen faj a vesem. Fel orankent vizelesi ingerrel jarok a vecere. De csak 1-2 csepp jon. Es ugy erzem szetfeszit a hugyhojagom es pisilni kell de nem...
Urologia
Tisztelt Doktor úr! 3 éve használok állandó katéter mivel mozgássérült vagyok. Egy katéter cserénél egy Klebsiella pneumoniae baktériummal...
Égő - csípő érzés
Tisztelt Doktor Úr! Kamasz gyermekem, égő-csípő fájdalomra (hasonló mind felfázás esetén) panaszkodik a hímvesszőjében, amit közvetlenül...
Húgyhólyag
Tisztelt Doktor Úr! Voltam urológusnál de ő csak a kezembe adta a leletet és mondta hogy jelenjek meg a következő vizsgálatnál, de az csak egy...
égő alhasi érzés
T. doktor Úr. Úgy kb második éve, hogy alkalmanként, pisiléskor ég az egész hasam alja. Jártam nőgyógyásznál, minden rendben, voltam...