Vesekő vagy valami más?

Tisztelt doktor úr, 2015 augusztusában erős fájdalmak jelentkeztek deréktájékon baloldalt. Kezdetben azt hittem, hogy a gerinc melletti izmaim görcsölnek, mivel van egy kis gerincferdülésem és gondoltam, hogy az izmok túlterhelődése lehet a gond. Elmentem a biztonság kedvéért a reumatológiára, de semmi újat nem mondtak. Majd pedig fizikoterápiára, de nem használt semmit. A házi orvosom ezek után vesekőre gyanakodott, és igaza lett. A bal vesém felső kelyhében a röntgen szerint egy 10mm (ultrahang szerint 16 mm) a jobboldali vese alsó kelyhében pedig egy 6mm-es kő van. 2015 októberében a baloldali kőre kaptam ESWL kezelést, de nem roppant össze a kő. Egy ideig jobban is voltam, de utána hamar visszajött a régi állapot. Majd visszamentem az urológushoz, aki közölte velem, hogy ESWL gép kezeléséhez értő egyetlen munkatárs tartós betegsége miatt csak áprilisban jöhet szóba a kezelés. Ezt még meg is tudom érteni, de az orvos azt is közölte, hogy ezek nyugvó kövek így nem is fájhatnak. Az tény hogy napi 4-8 nospa és fájdalom csillapító mellet nem fáj annyira, mint amikor 2011-ben egy 5mm-es kő távozott belőlem. Az ugyan jobban fájt, de az a jellegzetes előre sugárzás most is megvan. Ön szerint lehetetlenség, hogy a bal vesében levő kő bármiféle fájdalmat vagy görcsöt okozzon? Nem lehetséges, hogy esetleg nem tud kimozdulni a méretéből vagy alakjából adódóan? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papos István válasza vese témában

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak látnom kellene, hogy a vesében hol helyezkednek el a kövek. Ehhez CT urográfia elvégzése lenne javasolt. Ha nyugvó kőről van szó, az valóban nem okozhat ilyen jellegű görcsöket.

Kérdés: 2016. január 31., 01:54 ;Megválaszolva: 2016. január 31., 17:26
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
DJ sín eltávolítása után...
Október 5-én 10 mm-es vesekő miatt DJ sínt helyeztek be, november 28-i CT lelet szerint vesekő nem található, DJ sín jó állapotú. Csak a mai...
Lelet értékelése
Vese eltávolítása (rosszindulatú tumor miatt) után kontrollvizsgálat alkalmával veseágy biopszia során a cytológiai kép szerint a kenetben"...
Aminosav fogyasztása 1 vesével
Üdvözlöm! Nefrológiai kérdéssel fordulok Önökhöz. Gyermekkoromban Wilms-tumor miatt eltávolították az egyik vesémet. Kemoterápiás kezelést...
VESEBETEGSÉG
Tisztelt Doktor Úr! 66 éves nő vagyok. Gasztroenterológiai kontroll (colitis ulcerosa) miatt készült hasi uh vizsgálat nálam, a következő...
Mit jelent pontosan a parenchyma...
Tisztelt Doktor Úr! Egy, az urológiai leletemmel kapcsolatos kommentárról szeretném kérni a véleményét hogy pontosan mit értsek alatta: 24 mm-es...