Látszik a vesekő az ultrahangon?

Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja ultrahanggal ureter kezdeti szakaszán jelzett tágulást állapítottak meg nálam. Tüneteim a karácsonykor kezdődött, nem minden nap jelentkező bal alhasi szurkáló érzés és gyakori vizelési inger volt. Nem csípett, nem fájt más, nem sugárzott ki sehová. A vizsgálati lapomon az áll: kis ureterkő nem zárható ki. Az ultrahangon nem kellett volna látszódnia egy esetleges kőnek? A vesék tiszták, csak a bal oldali vesevezetéken látszódott jelzett tágulat, és azt olvastam, hogy már az ultrahangon is látszódnia kellene, ha lenne ott kő (kivéve, ha homok) . Rowatinexet kezdtem el szedni napi 3x, és 3 hét múlva kell visszamennem kontrollra. Amit akkor elfelejtettem említeni az orvosomnak, hogy a vizsgálat előtt kb 2-3 nappal a reggeli első vizelet után egy rövid ideig erősebb alhasi fájdalmam volt. Ez elmúlt és a többi vizelet után nem jelentkezett. Már a gyakori vizelési inger is elmúlt, és a szurkálást sem érzem. Lehetséges, hogy nincs is már ott semmi, csak a tágulat maradt még meg? Menjek vissza hamarabb ultrahangra, vagy érdemes végig szedni a gyógyszert és megvárni a 3 hét leteltét? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papos István válasza ureterkő témában

Nem mindig látható az ultrahangvizsgálattal az ureterkő, különösen, ha az alsó szakaszon helyezkedik el.

Lehetséges, hogy a kis ureterkő eltávozott.

Érdemes végigszednie a gyógyszert.

Kérdés: 2016. január 15., 19:32 ;Megválaszolva: 2016. január 15., 20:03
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
N2010 ureterkő
T.DR ÚR.Kérdésem a következő lenne.szeptember2-án görcsölt a vesém,voltam szakorvosi rendelőben ultrahangon,onnan mentem rtg-re.eredmény: L V-ÖS...
Vesekővesség
Tisztelt doktor úr! Pár napja erős vesegőrcsöm volt és mivel már korábban is volt vesekövem, egyértelműen tudtam, hogy mitől van a görcs. Az...
ureterkő távozása
Augusztusban derékfájdalmam, volt a röntgen követ mutatott ki az L3 magasságában. Októberben a CT 7, 4 mm-es ovális követ mutatott ki az ureter...
Post covid asszociált...
Sexuális élet műtét után