Heretáji ultrahang

Tisztelt Doktor Úr! Heretáji fájdalmak miatt beutaltak ultrahang vizsgálatra. A kapott leírást szeretném, ha megmagyarázná és ezzel kapcsolatban néhány kérdésemre is szeretnék választ kapni Öntől. A bal oldalon a here kp. harmadában variációs transtesticuláris érpár látható. Kóros folyadékgyülem egyik oldalon sem látható. Jobb oldalon a mellékherefej elülső csúcsában 3 mm-es cystosus képlet látszik. A fej közepétől kezdődően a mellékhere egészében kissé vaskosabb az átlagosnál. A fej-test határán 6 mm, a test 4 mm vastagságú, végig echoszegényebb, fellazult szerkezetű, vékony tubuláris képleteket tartalmaz. Jobb oldalon a ductus deferens is kissé tágabbnak tűnik lumene külön ábrázolható. A jobb oldalon ondóúti obsturctiora jellemző mellékhere kép. A bal mellékhere szabályos nagyságú, a fejben egy 3, 5 mm-es cysta látszik. Mérsékelt kiterjedésben kissé vastagabb vénák láthatóak 3mm, egyértelmű reflux nem provokálható. Penis ultrahang: Az átlagosnál tágabb circumflexa ér azonosítható, melyben artériás áramlás mutatható ki. Az obsturctio okának, helyének pontosítására MR vizsgálat javasolt. A kérdéseim az alábbiak lennének: Az MR vizsgálatnál ilyenkor elég a nativ felvétel, vagy kontraszt anyagos felvételre van szükség? Doktor Úrnak mi a véleménye a kontrasztanyag használatáról, mennyivel adhat pontosabb képet? Megéri a kockázat ha egyáltalán van? Hallottam már sokféle dolgot róla és vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban. Például hogy maradhat e vissza valamilyen elváltozás még egy egészséges vese esetében is, vagy bármilyen szövődmény a kontraszt anyagtól? A leírtak alapján még mindig fenn állhat esetleg egy gyulladás, vagy ezek egy régebben lezajlott gyulladásra mutatnak?

Dr. Papos István válasza here témában

MRI vizsgálat elvégzését az ultrahangvizsgálat eredménye alapján nem látom szükségesnek.

A mellékherecysták ártalmatlanok. A mellékherében leírt elváltozás egy régebben lezajlott gyulladás maradványának tartható.

Kérdés: 2016. január 05., 14:45; Megválaszolva: 2016. január 05., 17:30
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Megduzzadt herezacskó
Fáj a jobb herém
Üdvözletem Doktor Úr! Egy 18 éves fiatalember vagyok,egy kérdésem lenne illetve a panaszom. Tegnap este arra keltem fel nyomja valami a jobb herém és...
Jobb (mellék) herén 7-8mm...
Tisztelt Doktor Úr! A jobb herém hátsó felső részében, gondolom a mellékherémen van egy érzetre 7-8 mm nagyságú „mogyoró” formájú valami....
kezeletlen vízsérv
Jó napot kívánok! A kisfiammal (novemben tölti be a 6. életévét) kapcsolatban lenne kérdésem. 2020 márciusban vettük észre hogy a jobb oldali...
Torsio Testis
Tisztelt Doktor Úr! Hónapokon keresztül állt fent torsio testis. A coronavirus miatt nem műtötték meg. Manualis detorquatio-t hajtottam végre...