Tüdőrák áttétekkel

CT vizsgálat eredménye: a bal tüdő tiszta. Jobb o-on a főhörgő körül egy 75x66 mm nagyságú, karéjozott szélű, solid elváltozás látható, mely fölött a 2-es segmensben foltos légtérfedettség is látható. A pleura nem vastagabb, a pleuraűrben folyadék nincs. A mediastinumban az aortaív mellett bal oldalt egy 13mm-es, praetrachealisan jobb oldalt egy 18mm-es, a bifurcatio magasságában egy 12mm-es lgl. Mk. mellékvese megnagyobbodott, a bal 36x21mm, a jobb 42x18mm (10 HU-nál magasabb denzitású) . A máj is látótérbe került, melyen belül a lebenyhatároknak megfelelően ventralisan, subcapsularisan egy 5 cm-es folyadékdenzitású, jól körülírt elváltozás van, valamint számtalan 10-40 mm nagyságú hypodenz terület. Vélemény: Jobb oldali centralis tu. pulm. Mediastinalis és kétoldali mellékvese áttétel Cysta hepatis és multiplex met. hep. susp. Azt szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy ebben az esetben van-e értelme hörgőmintavételre menni, hiszen a daganat már igen előrehaladott állapotban van, számos áttéttel. Az UH-os orvos azt mondta, hogy max 1/2 év van még hátra, a tüdőosztályos orvos pedig azt tanácsolta, hogy mindent el kell követni, hogy az életet meghosszabbítsuk. De kérdezem, van-e ennek értelme? Hiszen a kezelések is szörnyű fájdalmakkal járnának, (lehet, hogy a onkológus team nem is döntene sem sugárról, sem kemoterápiáról) . Nem tudok dönteni, hogy mit is tegyek. Van-e értelme bármit is bolygatni? Lehet, hogy csak felgyorsítanánk a elhalálozási folyamatot? Csak megjegyzem, hogy tavasszal volt vérvételem, mikor már az LDH értékem igen magas volt. A kardiológusom nem találta intő jelnek, nem kért további vizsgálatokat. Azóta arthrózist is diagnosztizáltak, mely iszonyat fájdalmat okoz. Nem hibáztatok senkit, fiatal korom óta dohányoztam. Édesapám gégerákos volt. Gyermekeim szintén dohányoznak, mennyire veszélyeztetettek ők? Előre is köszönöm válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza tüdődaganat témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben az onkológiai kezelést nem vállalja, vagy nem javasolják egyéb betegségei miatt a hörgőtükrözésnek valóban nincs értelme. A kezelés pár hónappal meghosszabbíthatja életét, de erre nincs garancia. A gyermekeit azonnal beszélje le a dohányzásról, veszélyeztettek a tüdődaganatre.

Kérdés: 2010. december 31., 16:20; Megválaszolva: 2011. január 03., 21:16
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Lehet e daganat? Tüdő rák?
mi lehet a baj? Vérvétellel...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apukámnál tavaly tavasszal diagnosztizálták a laphámsejtes tüdődaganatot. műteni nem merték, mert bechtereves, és a...
Aggódó anya
Tisztelt Web doktor, Fiam 36 evet toltott es nemregen harom kulombozo meretu daganatot fedezett fel a CT a tudejen. A daganatok pontos helyet nem tudom. Fiam...
Tűdőrák
Tisztelt dr Nő/ Úr! Én egy kétségbeesett 21 éves lány vagyok, akinek az apukája ma tudta meg hogy tűdőrákja van, még nem lehet tudni hogy jó...
Tüdődaganat
Kedves Doktor! Rengeteg dolgot fogok most leírni... Tavaly novemberben Anyukámnak volt 2 egy mást követő szívkatétere. A második után kb. 1...