Szabad-e inhalálnia a tüdődaganatos betegnek?

Kedves Doktornő! A férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 2007 óta küzd tüdőtumoros problémákkal. 2007-ben jobb felsőlebeny eltávolítás, majd 2018-ban jobb oldali bilobectomia történt nála. Sajnos idén nyáron történt egy kis állapotrosszabodás, ezért jelenleg, nyár vége óta adjuváns kemoterápiát kap platina-gemzar kombinációban (Oroset, Salsol, Keytruda, Zofran, Medrol, Permetrexed, Carboplatin, Panangin, Mannisol) . 2018 óta kissé legyengült és az életkedve elment, de olykor pecázni is, könnyebb házimunkát is képes elvégezni vagy akár vezetni is. Légzéstámogatásra nem szorul. Covidos volt lényegében tünetek nélkül májusban és októberben. A problémát, ami miatt írok a tüdejében lerakódott rengeteg nyák, lerakódás okozza, amit a torkáig tud felköhögni, tovább nem igazán. Az ACC-vel próbálkozott régebben, de túl gyengének tűnt az a szer. Fluimucilt ajánlottak még. A férjemben viszont felmerült, hogy esetleg inhalálna Diapulmonnal vagy más hasonló szerrel, hátha az segít. Van-e ennek ellenjavallata jelen helyzetében ön szerint vagy nyugodtan kipróbálhatja? Ha esetleg más módszert, készítmény tud javasolni, azért is hálás lennék. Sajnos a kezelőorvosával kommunikálni igen nehézkes, ezért fordultam önhöz. Köszönöm válaszát.

Dr. Baki Márta válasza Inhaáció témában

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján nem derül ki, hogy férjének a tüdődaganata jelenleg hol helyezkedik el: nyom-e valamilyen nagyobb hörgőt vagy inkább a tüdő széli részén található-e. Nyák oldására az Ön által kérdezett Diapulmon vagy Salvus vizes inhaláció is szóba jöhet, de mindenképpen érdemes megkérdezni a kezelő orvost. Lehetséges, hogy az alkalmazott kezelés is kiválthat köhögést, de a COVID fertőzés maradványa is lehet. A beteg és a betegség pontos ismeretének megfelelően elképzelhető, hogy inkább köhögéscsillapítóra van férjének szüksége. Emiatt is a kezelő orvos véleményét kérjék ki.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 16., 11:50; Megválaszolva: 2022. november 18., 11:36
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrák, mire számíthatunk
Tisztelt Doktornő! Apósomról 13 hónapja tudjuk, hogy tüdőrákos. Nem kissejtes tüdőrák, de amikor kiderült a betegség, akkor már látható volt a...
Ünnepek tüdőrákos beteggel
Tisztelt Doktornő! 73 éves Édesapámat ősszel kissejtes tüdőrákkal diagnosztizálták. (T4N3M0) Kapott eddig 2 adag kemoterápiát, 10...
Rák kialakulása és elkerülése
Üdvözlöm Olyan kérdéssel fordulnék önhőz, hogy engem már gyerekkorom óta diagnosztizáltak asthma bronchiale-val viszont ahogy teltek az évek egyre...
Kezelés várható és milyen?
Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók....
Tüdőrák, vagy TBC
Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013...