Kezelés várható és milyen?

Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók. Megjött a szövettan eredménye, ami kissé aggaszt. Mit jelent az eredmény? Kezelés várható, ha igen milyen? Mennyire hatékony? Most összezavarodtam, hogy ugye kivették a daganatot de akkor mégis van most a szervezetben? Mit érint, hol van? Köszönöm szépen a válaszát?

Dr. Baki Márta válasza Műtét témában

Tisztelt Levélíró!

Leveléből nem ismert, hogy a tüdő daganat szövettani eredménye mit mutatott, illetve, hogy találtak-e valamilyen kóros eltérést a nyirokcsomókban. Ennek alapján a szövettani eredményt nincs módomban elemezni. Abban az esetben, hogyha az onkológiai szakbizottság (team) a kezelő orvos tájékoztatása után úgy látja, hogy nagy valószínűséggel kiújulhat a daganat, akkor valamilyen egyéb kezelést: általában sugár- és/vagy gyógyszeres terápiát javasol. Ezeknek a terápiáknak az a jelentősége, hogyha esetleg a véráramban még néhány daganatos sejt „kering”, azok ne tapadjanak ki és ne képezzenek áttétet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. augusztus 21., 09:22 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 23., 21:42
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Szabad-e inhalálnia a tüdődaganatos...
Kedves Doktornő! A férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 2007 óta küzd tüdőtumoros problémákkal. 2007-ben jobb felsőlebeny eltávolítás...
Rák kialakulása és elkerülése
Üdvözlöm Olyan kérdéssel fordulnék önhőz, hogy engem már gyerekkorom óta diagnosztizáltak asthma bronchiale-val viszont ahogy teltek az évek egyre...
Tüdőrák, vagy TBC
Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013...
MR vizsgálat eredménye
Tisztelt Orvos! Kérném az alábbi eredmény magyarázatát. Előre is nagyon szépen köszönöm! A kamrarendszer szimmetrikus, középállású, az...
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...