Kissejtes tüdőrák.

Üdvözlöm! Édesapámnak kissejtes tüdőrákja van, nyirokcsomó áttéttel. A mellkasüregen belül nem terjedt tovább az áttét. 6db kemoterápiát írtak elő. Jövő héten kezdődik. A kérdésem az, hogy sugárterápiát hogy hogy nem kap? Illetve hogy mire lehet számolni? Lehetséges, ha jól reagál a kezelésre akár 8-10 évig tünetmentesen éljen? A fájdalmai erősek, a fentanyl tapszt nem bírja. Apranaxot, doretát, tegretolt szed. A kemoterápiával a fájdalmai enyhülhetnek? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Orsós Dániel.

Dr. Baki Márta válasza kissejtes tüdőrák témában

Tisztelt Orsós Dániel!

A kissejtes tüdőrák igen gyorsan tud terjedni, s ezért a nemzetközi és a hazai szakmai javaslatok alapján először kemoterápia adható. Abban az esetben, ha a kemoterápia mellett marad vissza egy-két olyan elváltozás, amely jól körülírt, akkor a beteg állapotát figyelembevéve szóba jöhet sugárkezelés is. Jelen esetben mindenképpen tudni kellene, hogy Édesapjának mi okozza a fájdalmát és hol jelentkezik. Általában a fentanyl tapaszt is jól viselik a betegek, de tudni kell, hogy csak emelkedő dózisban alkalmazható. Másrészt pedig a hatását nem rögtön, hanem körülbelül 24 óra múlva fejti ki a tapasz hatóanyagának felszívódása során. Abban az esetben, ha tudjuk a fájdalom okát, akkor lehet csak arra válaszolni, hogy erre hatékony lesz-e a kemoterápia. A kórlefolyást, prognózist csak a beteg általános állapotának és a betegség kiterjedésének pontos ismeretében, statisztikai adatokkal lehet megítélni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. március 03., 20:10; Megválaszolva: 2022. március 06., 17:09
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Megállapított tüdőrák
Tisztelt Doktor úr/nő! Az előbb nem írtam oda a "megállapított tüdőrák" kérdéshez, hogy a pontos diagnózis: neoplasma microcellulare....
Tüdőrák, Mikrocelluláris carcinoma
Mikrocelluláris carcinoma a diagnózis. Még nagyon friss, múlt héten derült ki, nem tudok róla semmit, azt sem, hogy vannak- e áttétek. A jövő héten...
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma
Medrol2......