Medrol......

Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10 db sugár után semmilyen kezelést a gyenge egészségi állapota következtében. Nem is volt semmilyen probléma,csak most. Megduzzadtak a karjai és az arca,valamint a váll és a nyak között , bal oldalt. A doktor úr medrolt javasolt,napi 32 mg. Az ödéma szinte eltűnt a karjairól,az arca és a nyak mellett még váltakozó,ott jobban látszik. A nehézlégzés is ritkábban fordul elő,vagyis olyan,mintha javulna az állapota. A kérdésem,hogy meddig kaphatja a medrolt,és milyen kezelést kaphat még esetleg , hogy ez a nyirokduzzanat megszűnjön? A válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Zsuzsanna

Dr. Baki Márta válasza vena cava superior szindróma témában

Tisztelt Zsuzsanna!

Anyukája tünetei nagy valószínűséggel az úgynevezett vena cava superior szindrómának felelnek meg. Ez azt jelenti, hogy a felső test területén összegyűjtött vénás vért a szívbe ez a nagy ér vezeti el. Valószínű, hogy ezt az eret nyomja a daganat, s ez okozta a duzzanatot. Mérsékelni lehet kortikoszteroid adásával, s ebbe a csoportba tartozik a Medrol tabletta is. Hosszan tartó – akár több héten keresztül – alkalmava esetleg mellékhatások alakulhatnak ki (pl. vércukor emelkedés). Abban az esetben, ha ilyet, tapasztalnak, akkor a mellékhatásokat is kezelni kell. A vena cava superior szindroma további ellátásaként még esetleg kiegészítő sugár kezelés (az előző dózisokat és sugármezőt figyelembevéve) vagy ha lehetséges, akkor a nagy vénába helyezett kanül (sztent) bevezetése lehet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. február 03., 13:13; Megválaszolva: 2022. február 06., 06:33
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény