Lehet tüdőrák?

Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre ajánlottak egy újabb tüdő ct-t, ami ma (okt.08) megtörtént és megkaptuk a jelentést.: mellkas ct vizsgálat: vizsgálat: alacsony sugárdózis alkalmazása mellett készítettünk nativan helicalis vizsgálatot a mellkas bemenettő a vesék középharmadáig amnézis: ez év márciusában készült vizsgálat során jobb oldalon az alsó lebenyben intrapulmonalis nyirokcsomóra gyanús elváltozás igazolódott, ennek kontrolja történt összehasonlítva a 2021.03.11.-ei vizsgálattal: A mediastinum helyzete szabályos, területén nativ vizsgálattal megnagyobodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamatra suspect terület nem látható. a mediastinalis zsirszövet nem infiltrált a sziv normális nagyságú és konfigurácioju. Coronaria- billentyű és pericardiummeszesedés, pericardialis folyadék nem ábrázolódik. a hilusokban a nativ vizsgálattal nagyobb nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamatra utaló jel nem mutatható ki. a mediastinalis, hilusi és egyéb érképletek normális lefutássuak és tágasságuak. jobb oldalon az s9 ben elhelyeszkedő intersegmentalis septummal összefüggőkörürírt képlet kisfokú növekedést mutat 5mm-ről 7mm-re növekedett. egyéb novum, novumként értékelhető elváltozás nem látható. pleura-megvastagodás, pleuralis folyadék gyülem nem ábrázolódik. a mellkasfali lágy részek és csontos képletek szabályosak a felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható. a mellékvesék régiójában térfoglaló folyamatra suspect kiszélesedés nem igazolható diagnozis: R9380 vélemény: a jobb oldalon basalisan leírt változás minimális növekedést mutat. tüdőgyógyász konzilium feltétlenül szükséges, amennyiben a tüdőgyógyász nem rendelkezik másképp, 3 hónap múlva kontroll javasolt. Kérem magyarázza el, hogy ez most pontosan mit jelent, vagy egyáltalán ez most rák? van okunk félni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat, tüdő eltérés, natív mellkas CT vizsgálat témában

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján néhány egyéb kérdés is felmerül, s csak az után lehet pontosabb választ adni: 1./ Testvére hány éves? 2./ Dohányzott-e? 3./ Milyen okból készült az első mellkas CT vizsgálat – volt-e valamilyen tünete? 4./ Családban fordult-e elő több daganatos megbetegedés? 5./ Milyen környezetben él és dolgozik testvére (poros, aszbeszt, egyéb környezeti tényező, stb…)

Amennyiben a fenti válaszok alapján nem tudunk biztosat, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján a következők állapíthatók meg: Mindenképpen indokolt további vizsgálatok elvégzése, hogy a diagnózishoz közelebb jussanak. Ez lehet, egy ismételt CT vizsgálat, aminek során már kontrasztanyagot is adnak. Felmerül annak a lehetősége is, hogy pozitron-emissziós tomográfiát (PET-CT) végezzenek. A két elkészült CT vizsgálat során egyáltalán nem bizonyított a daganatos megbetegedés fennállta. A rosszindulatú elváltozás megállapítása céljából szükséges lenne a tüdőből mintavétel elvégzése vagy hörgő tükrözés és ennek során végzett sejt- és/vagy szövettani vizsgálat. Viszont ez a kimutatott elváltozás igen kicsi, s az előzőekben felsorolt vizsgálatok során nem biztos, hogy megtalálható, “megcélozható” ez az elváltozás.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. október 08., 15:42; Megválaszolva: 2021. október 10., 16:57
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Sugárterápia
Kedves Doktor Úr! Édesanyámnál 2019 januárjában tüdődaganatot diagnosztizáltak. Egy 15-20 mm daganatról volt szó,viszont gyenge egészségi (főleg...
Gyógyulási esélyek műtét után
Tisztelt Doktornő! Előző két kérdésemre adott megtisztelő válaszát itt találja a rendszerben. Regisztrált felhasználó vagyok. Túl vagyok a...
Sugárterápia
Kedves Doktornő! Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Tüdődaganatot diagnosztizáltak nála 2019-ben. Nagyon kicsi volt a daganat,de az...
Tüdő rtg lelet
Tisztelt Dr Nő! Rekesz éles kontúrú, jobb oldalon 1 harántujjnyival magasabban áll. Szabad lat. sinusok. Infiltratum nem diff. A bal alsó...
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...