Válasz hiányában újra feltett kérdések

Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a kérdéseket, reménykedve, hogy most talán választ kapok: Mekkora a valószínűsége annak, hogy a jobb vese üregrendszerében található daganat a bal tüdőbe adjon áttétet és a jobba semmit? Van olyan nem onkológus orvos ismerősöm, aki szerint ez nagyon valószínűtlen. Ön szerint? Ahogy olvastam a spikulált szél az rosszindulatú tüdődaganatra utal, szokott-e olyan lenni, hogy bár spikulált szélű a góc, mégsem rosszindulatú? Ha igen, akkor az mennyire ritka? Százból egy esetben, vagy gyakoribb? Ha ezek a gócok rosszindulatúak, a méretük miatt ez még könnyeben kezelhető kezdeti stádiumnak felel meg? Az üregrendszeri daganat 3-as grade és 3-as stage volt. Ennek ellenére semmilyen utókezelésre nem volt szükség, hanem ellenőrzésre 6 havonta, mivel a vese és vesevezeték el lett távolítva. Reménykedve, hogy most talán kapok Öntől választ, Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdő elváltozás, spikulált képlet, áttétek témában

Tisztelt Levélíró!

Elnézését kell kérnem, hogyha az előző válaszom nem volt kielégítő. Ennek főleg az a magyarázata, hogy az Ön által feltett kérdésekre nagyobb esetszám hiányában nem lehet pontsan választ adni. Azóta gondolom a PET-CT vizsgálat is elkészült, s értékelése alapján tovább tudnak lépni.

A rendelkezésre álló adatok a következők: a./ Magyar adatok: 2018-ban összefoglaló tanulmány készült, ennek idevonatkozó részét majd idézem. b./ Az Amerikai Egyesült Államok egyik kórházában észlelt tüdő elváltozások adatait 2013-ban közölték tudományos folyóíratban.

1. kérdés: “Mekkora a valószínűsége annak, hogy a jobb vese üregrendszerében található daganat a bal tüdőbe adjon áttétet és a jobba semmit?” Erre vonatkozó szakirodalmi adatot nem találtam. Az “a” tanulmányban a 171 beteg tüdő elváltozását vizsgálták. Ebből csak a jobb lebenyben 52 főnél találtak eltérést, a bal lebenyben 38 esetben észleltek daganatos elváltozást. A vizsgálat idején 25 főnél mindkét oldali folyamatot találtak. Az ismertetésben kitérnek, hogy a 171 beteg közül 46 főnél egyéb szervből kiinduló áttét igazolódott. Saját vélemény: nem nagyon valószínű, hogy a vesemedence daganatos sejtjei terjedtek volna a tüdő jobb felébe (százalékos arány megfogalmazása nem fedné esetleg a valóságot).

2. kérdés: “Van olyan nem onkológus orvos ismerősöm, aki szerint ez nagyon valószínűtlen. Ön szerint?” ld.az előző kérdés utolsó mondatát.

3. kérdés: “Ahogy olvastam a spikulált szél az rosszindulatú tüdődaganatra utal, szokott-e olyan lenni, hogy bár spikulált szélű a góc, mégsem rosszindulatú? Ha igen, akkor az mennyire ritka ? Százból egy esetben, vagy gyakoribb?” A “b” szakcikk a következő adatokat tartalmazza: 385 beteg tüdő 395 darab tüdő elváltozását értékelték. Ebből 10 betegnél 2-2 darab eltérést találtak. 164, a tüdőben talált kóros eltérés értékelése során szövettanilag igazolódott, hogy azok nem rosszindulatú az elváltozások. Spikulált képletet a nem rosszindulatú eltérések csoportjában 158 (40 %) esetben lehetett megfigyelni, míg a szövettanilag igazolt 231 rosszindulatú daganat esetén spikulált alakú elváltozást 121 (52 %) esetben észleltek. Ennek alapján is, ill. egyéb adatok alapján is megállapítható, hogy a spikulált elváltozások nagyobb hányada rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében észlelhetők. Napjainkban a különböző technkai feltételek lehetővé teszik, hogy ezen tüdő eltérésekről pontosabb információ nyerhető.

4. kérdés: “Ha ezek a gócok rosszindulatúak, a méretük miatt ez még könnyeben kezelhető kezdeti stádiumnak felel meg?” Amint az előző levelemben is említettem (Kérdés sorszáma: 167095), a tüdőben lévő elváltozásokból mindenképpen javasolt szövettani és/vagy citológiai mintát venni, s ennek alapján állítható fel a pontosabb diagnosis és ezek alapján a prognosis is.

Remélem, hogy a kérdéseire kielégítő választ kapott, ennél pontosabb adatok nem ismertek az általam áttekintett szakirodalomban. További részleteket a kezelő orvosával beszélje meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2021. szeptember 19., 11:23; Megválaszolva: 2021. szeptember 22., 20:51
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...
Tüdődaganata
Tisztelt dr.nő! Édesapámnál 2019-ben tüdődaganatot diagnosztizáltak. Azóta kapott sugárkezelést, kemoterápiát és utoljára immunterápiás...