Van okom félni, mert érintkeztem az azbesztes palával?

Tisztelt Doktornő! 23 éves lány vagyok. Tavaly pakoltam körülbelül 10 törött hullámpalát kert egyik végéből a másik végébe, kesztyű és maszk nélkül, mert anyukám megkért rá. Ekkor még nem tudtam, hogy ez veszélyes lehet rám. Idén pedig apukám flexelt hullámpala tetőt,de csak egyet. Rá olyan 1-2 órára én maszk nélkül felmentem létrával és megálltam egy magasságba a mellett a palamellett, amit flexelt apukám. Körülbelül 10 percig tartózkodtam mellette. Kb. 30 centire volt a fejem tőle. Arra nem emlékszem pontosan, hogy szeles volt -e akkor az idő. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint -e két alkalomtól lehet -e a későbbiekben daganatos megbetegedésem? Egyébként nem dohányzom, egészségesen táplálkozom, sokat sportolok és sokat vagyok friss levegőn. Problémám még, hogy apukám kerítést szeretne csinálni a megmaradt palákból a gyümölcsfák mentén. Illetve most is a szedresünk mellett 10 centire lepakolva van az a 10 törött pala. Így én abból nem merek enni. Mit gondol ehetők így ezek a gyümölcsök alapos megmosással vagy inkább nem ajánlatos és el kell őket vitetni? Köszönöm szépen előre is válaszát és segítségét!

Dr. Hangonyi Csilla válasza azbeszt palával történő érintkezés témában

Kedves Kérdező!

Az azbeszt tartós belégzése valóban okozhat a tüdőben daganatos elváltozást, de amennyit , és amilyen formában Ön érintkezett a palával, nem lesz káros következménye. A gyümölcsfák mentén lerakott pala sem indokolja, hogy a gyümölcsből ne egyen.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. augusztus 04., 17:18; Megválaszolva: 2021. augusztus 07., 19:54
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény
Medrol......
Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10...