Tüdőrák öröklődés van okom aggódni 40 éves

Üdvözlöm 40 éves vagyok. Családom anyai ágán több hörgő és tüdőrákos volt. Nagymamám 54 évesen halt meg, Anyukám 49 évesen halt meg (48 évesen diagnisztizálták akkor már 2 éve nehezen vett levegőt) Anyukám Testvére 60 évesen halt meg. Sosem dohányoztam, nem vagyok passzív dohányos sem. Budapesten élek. Tanácsot szeretnék kérni. Nem tagadom aggodalommal tölt el ez a gyakoriság. Milyen esélye van hogy én is öröklöm ezt a betegséget? Ön mit javasol milyen szűrésre menjek és milyen gyakorisággal? Kérem adjon tanácsot aggodalmam valós az öröklődés szempontjából? Sújthat ez három generációt egymás után? Valamint lenne egy másik kérdésem is, az utóbbi időben rengeteg a savam 12 éve refluxom van sokat hányok mostanában. A savtól az egész bal mellkasom kellemetlen egészen a nyakamig karom is. Sokféle GERD tünetem van: Dugult az orrom, sok váladék folyik le a garatomon hátul stb, a gyomrom mintha a mellkasomban lenne stb. Azt vettem észre mostanában 1-2 hónapja hogy naponta vagy két naponta egyszer-egyszer ha nagyon mély levegőt veszek akkor érzek egy kis hörgést mélyen ilyenkor direkt köhögök hogy elmúljon. Hányás után ezt a hörgést jobban érzem. Normál esetben nem köhögök sokat, nagyon nagy levegőt tudok venni nem vagyok fáradt, jó étvágyam van, nem izzadok éjjel. Van okom most aggódni a tüdőrák miatt ez a fajta enyhe hörgő érzés miatt? Esetleg ezt produkálhatja a reflux? Köszönöm a válaszát Tisztelettel Kata

Dr. Baki Márta válasza öröklődő tüdőrák témában

Kedves Kata!

Nagyon ritka esetben szerepel a szakirodalomban leírnak olyan családokat, akiknél ki lehetett mutatni az öröklődési menetet. Először azt érdemes figyelembevenni, hogy milyen szövettani elváltozások voltak, másrészt, hogy valóban a tüdő állományából indultak-e ki a daganatok és nem áttétek voltak-e. Nem dohányzók esetében érdemes megnézni, hogy pl.passzív dohányzásnak ki voltak-e téve. Esetleg olyan környezetben éltek-e, ahol valamilyen ionizáló háttér sugárzással találkoztak, stb…Tovább lehetne vizsgálódni, ha a tüdő daganatos beteg vérmintájából genetikai vizsgálatot lehetne végezni, hogy van-e valamilyen eltérés az örökítő anyagokban, ami esetleg felelőssé tehető a betegség családi halmozódásában. A levele alapján ezt úgy gondolom, hogy nem lehet kivitelezni, mert már elhunytak ezek a hozzátartozók. Az Ön esetében a nemzetközi ajánlások arra térnek ki, hogyha Ön 50 éven aluli (ez fennáll), és évente nem szív el 20 csomag cigarettát, akkor nem kell semmit sem tennie. Esetleg 50 éves korától lehetne a tüdődaganatok általános szűrésére használt alacsony dózisú CT-t elvégeztetnie, de jelenleg egyenlőre semmiféle teendő nincs.

A levelében részletezett tünetek inkább a fokozott savtúltermelés következményei lehetnek. Ezért javaslom, hogy gasztroenterológiai vizsgálatok történjenek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. július 20., 15:11; Megválaszolva: 2021. július 22., 06:30
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény
Medrol......
Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10...