Palatető, azbeszt - tüdőkárosodás

Tisztelt Doktornő! A szüleim a napokban lebontották a palatetőt a házukról. A munkások nem szakszerűen jártak el (tört, repedt a síkpala) . Csak utólag értesültem, hogy a levegőbe kerülő azbesztrostok már kis mértékben is végzetes elváltozásokat idéznek elő a tüdőbe kerülve. Mi jelenleg a szüleimnél lakunk 21 hónapos kislányommal. Nagyon aggódom, hogy veszélybe sodortam a gyereket. A bontás napján részben a házban, illetve sokkal inkább a közeli szomszédságban tartózkodtunk, hogy ne legyünk a veszélyes területen. Egyszer átgázoltam (ölemben a gyerekemmel) az udvarra borított palatörmeléken is. A bontást/elszállítást követő napon elhagytuk egy hétre a házat. Bár a palatörmeléket még aznap elszállították, az udvaron/kertben óhatatlanul maradt apró törmelék. (A tetőcsere jelenleg is folyamatban van.) Vajon mennyi az esélye annak, hogy nagy mértékben károsítottam a kislányom tüdejének egészségét, aminek hatása 30 év múlva akár végzetes is lehet? Az elszállítás ellenére udvaron, kertben maradt por, törmelék mennyire káros az egészségre? A kinti játékokat vízzel lemostam, ez elegendő? A homokozó ponyvával le volt takarva, játszhat benne a gyerek vagy mindenképp homokot kellene cserélni? A bontás során a lakásban csukva voltak az ablakok, de az elszállítás után felszálló por is káros? Károsíthatott minket? És meddig károsíthat még (azóta eső is esett)? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Hangonyi Csilla válasza azbeszt belégzése témában

Kedves Kérdező!

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy kinél, mikor okoz az azbeszt belégzése betegséget, de az Önök esetében ez a veszély fenyegeti a családot. Elsősorban azok veszélyeztetettek, akik rendszeresen dolgoznak ezzel az anyaggal, vagy hosszú ideig vannak kapcsolatban azbeszttel. környezetében.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. július 14., 22:01; Megválaszolva: 2021. július 17., 19:20
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény
Medrol......
Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10...