Gyógyulási esélyek

Tisztelt Doktornő/Úr! 2019 januárjában tüdőgyulladásom volt - gyermekkoromban többször is -, azóta évente konorollra járok, s a szokásos rutinvizsgálaton derült ki, hogy a bal felső tüdőlebenyben található egy 21*15 mm-es elváltozás. Azonnali CT, majd pullmonológia, most PET CT-re várok. Az eredményeim, leletem itt látható. A laborom mindig jó volt, évente készül, csillagom sosem volt, most látok két helyen eltérést, kéredezm, hogy az mennyire ad okot aggodalomra és mire utal? A családban nem volt daganatos betegség, nem dohányzom, soha nem is dohányoztam. Mi válthatta ki a daganatképződést? A kérdésem az, hogy ezek ismeretében milyen gyógyulási esélyim vannak, ha az orvos operabilisnak ítélte meg a jelenlegi állapotot? Ilyen esetekben, ha műtéti beavatkozás megoldható a tüdő mely részét távolítják el? A daganat a 3. szegmentumban található. A kérdésem az, hogy ezek ismeretében milyen gyógyulási esélyim vannak, ha az orvos operabilisnak ítélte meg a jelenlegi állapotot? Leletem: Előzmények: gyakori gyerekkori pneumoniák. hypertonia ismert és kezelt 2019-ben mellkasi fájdalom, embolia gyanú miatt vizsgálták, pneumonia igazolódott. CAVE: nincs GY: Nevotens, altató fogl: könyvtáros család: daganatos betegség nem volt sport: úszás, torna védőoltás: 2019.dec. pneumococcus elleni oltást kapott. 2020. influenza oltás vért nem kapott eszméletvesztése nem volt dohányzás: negal Státusz Kp. fejlett és táplált nőbeteg ts: 72kg, tm: 164cm. Láztalan. Icterus, cyanosis, oedema nincs, Perif. lymphadenomegalia nem tap. MK. tüdő felett érdes légzés, pangás, crepitatio nem hallhatüó, ritmuos szivhnagok, zörej nincs, ADP, ATP mko. jól tap: has: puha, betap, széklete, viztelete rendben, mk. bokaoedema mentes. Tiszta tudat. szédülsé, diplopia nincs. Iránydiagn.: J4410 Idült obstructiv tüdőbetegség heveny fellángolással, 2021.01.28 13: 10 - Kémiai vizsgálatok (ALAB) Na: 142 mmol/L (135-145) ; K: 4.2 mmol/l (3.5-5.5) ; GOT: 26 U/L (<40) ; GPT: 19 U/L (<40) ; gGT: 27 U/L (7-50) ; CK: 130 U/L (24-145) ; AP: 73 U/L (30-120) ; LDH: 403 U/L (230-460) ; CN: 5.8 mmol/L (2.5-7.5) ; Krea: 78 umol/L (53-80) ; Bi: 6.80 umol/L (3.00-17.00) ; Cuk: 6.1 (H) mmol/L (3.9-5.8) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; Ö.f: 71 g/L (60-80) ; CRP: 16.82 (H) mg/L (<10.00) ; 2021.01.28 13: 10 - Haematológiai vizsgálat (ALAB) WBC: 10.2 G/L (4.6-10.2) ; RBC: 4.29 T/L (4.04-5.48) ; HGB: 12.7 g/dL (12.2-16.2) ; HCT: 0.38 L/L (0.38-0.48) ; PLT: 298 G/L (142-424) ; RDW: 13.1 % (11.6-14.8) ; MCV: 89 fL (80-97) ; MCH: 29.5 pg (27.0-31.2) ; MCC: 33.1 g/dL (31.8-35.4) ; Neu: 6.3 G/L (2.0-6.9) ; L-Ne%: 62 % (35-70) ; Lym: 2.9 G/L (0.6-3.4) ; Ly%: 29 % (20-40) ; Mon: 0.7 G/L (<0.9) ; Mo%: 7 % (2-10) ; Eos.: 0.2 G/L (<0.7) ; Eo%: 2 % (1-6) ; Bas: 0.0 G/L (<0.2) ; Ba%: 0 % (<1) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; 2021.01.28 13: 10 - Alvadás (ALAB) Prot: 100.00 % (80.00-100.00) ; INR: 1.00 (1.00-1.16) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; Diagnózis Kód DIAGNÓZISOK megnevezése I10H0 Magasvérnyomás-betegség (elsődleges) D3810 Légcső, hörgő és tüdő bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata Kedves Doktorő! Köszönöm szépen válaszát!

Dr. Hangonyi Csilla válasza gyógyulási esély témában

Kedves Kérdező!

Amíg a kivizsgálása be nem fejeződik, nem lehet biztosan tudni, hogy milyen természetű elváltozásról van szó. Lehet egy korábbi gyulladás maradványa, lehet jóindulatú elváltozás is. Ha esetleg mégis rosszindulatú daganatról van szó, a szövettani típusa határozza meg a további tennivalót. Akkor várható leginkább a teljes gyógyulás, ha műtéttel eltávolítható a daganat. A műthetőséget a mellkassebész fogja eldönteni a leletek alapján. Ha szükséges, a műtétet kiegészítik egyéb kezeléssel a legjobb eredmény elérése érdekében.

Összefoglalva, még nem biztos, hogy rosszindulatú daganatról van szó, de ha mégis az, műtéttel, és kiegészítő kezelésekkel a teljes gyógyulás elérhető.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. február 01., 11:31; Megválaszolva: 2021. február 01., 21:47
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......