Gyógyulási esélyek

Tisztelt Doktornő/Úr! 2019 januárjában tüdőgyulladásom volt - gyermekkoromban többször is -, azóta évente konorollra járok, s a szokásos rutinvizsgálaton derült ki, hogy a bal felső tüdőlebenyben található egy 21*15 mm-es elváltozás. Azonnali CT, majd pullmonológia, most PET CT-re várok. Az eredményeim, leletem itt látható. A laborom mindig jó volt, évente készül, csillagom sosem volt, most látok két helyen eltérést, kéredezm, hogy az mennyire ad okot aggodalomra és mire utal? A családban nem volt daganatos betegség, nem dohányzom, soha nem is dohányoztam. Mi válthatta ki a daganatképződést? A kérdésem az, hogy ezek ismeretében milyen gyógyulási esélyim vannak, ha az orvos operabilisnak ítélte meg a jelenlegi állapotot? Ilyen esetekben, ha műtéti beavatkozás megoldható a tüdő mely részét távolítják el? A daganat a 3. szegmentumban található. A kérdésem az, hogy ezek ismeretében milyen gyógyulási esélyim vannak, ha az orvos operabilisnak ítélte meg a jelenlegi állapotot? Leletem: Előzmények: gyakori gyerekkori pneumoniák. hypertonia ismert és kezelt 2019-ben mellkasi fájdalom, embolia gyanú miatt vizsgálták, pneumonia igazolódott. CAVE: nincs GY: Nevotens, altató fogl: könyvtáros család: daganatos betegség nem volt sport: úszás, torna védőoltás: 2019.dec. pneumococcus elleni oltást kapott. 2020. influenza oltás vért nem kapott eszméletvesztése nem volt dohányzás: negal Státusz Kp. fejlett és táplált nőbeteg ts: 72kg, tm: 164cm. Láztalan. Icterus, cyanosis, oedema nincs, Perif. lymphadenomegalia nem tap. MK. tüdő felett érdes légzés, pangás, crepitatio nem hallhatüó, ritmuos szivhnagok, zörej nincs, ADP, ATP mko. jól tap: has: puha, betap, széklete, viztelete rendben, mk. bokaoedema mentes. Tiszta tudat. szédülsé, diplopia nincs. Iránydiagn.: J4410 Idült obstructiv tüdőbetegség heveny fellángolással, 2021.01.28 13: 10 - Kémiai vizsgálatok (ALAB) Na: 142 mmol/L (135-145) ; K: 4.2 mmol/l (3.5-5.5) ; GOT: 26 U/L (<40) ; GPT: 19 U/L (<40) ; gGT: 27 U/L (7-50) ; CK: 130 U/L (24-145) ; AP: 73 U/L (30-120) ; LDH: 403 U/L (230-460) ; CN: 5.8 mmol/L (2.5-7.5) ; Krea: 78 umol/L (53-80) ; Bi: 6.80 umol/L (3.00-17.00) ; Cuk: 6.1 (H) mmol/L (3.9-5.8) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; Ö.f: 71 g/L (60-80) ; CRP: 16.82 (H) mg/L (<10.00) ; 2021.01.28 13: 10 - Haematológiai vizsgálat (ALAB) WBC: 10.2 G/L (4.6-10.2) ; RBC: 4.29 T/L (4.04-5.48) ; HGB: 12.7 g/dL (12.2-16.2) ; HCT: 0.38 L/L (0.38-0.48) ; PLT: 298 G/L (142-424) ; RDW: 13.1 % (11.6-14.8) ; MCV: 89 fL (80-97) ; MCH: 29.5 pg (27.0-31.2) ; MCC: 33.1 g/dL (31.8-35.4) ; Neu: 6.3 G/L (2.0-6.9) ; L-Ne%: 62 % (35-70) ; Lym: 2.9 G/L (0.6-3.4) ; Ly%: 29 % (20-40) ; Mon: 0.7 G/L (<0.9) ; Mo%: 7 % (2-10) ; Eos.: 0.2 G/L (<0.7) ; Eo%: 2 % (1-6) ; Bas: 0.0 G/L (<0.2) ; Ba%: 0 % (<1) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; 2021.01.28 13: 10 - Alvadás (ALAB) Prot: 100.00 % (80.00-100.00) ; INR: 1.00 (1.00-1.16) ; EGFR: 69.31 ml/perc/; Diagnózis Kód DIAGNÓZISOK megnevezése I10H0 Magasvérnyomás-betegség (elsődleges) D3810 Légcső, hörgő és tüdő bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata Kedves Doktorő! Köszönöm szépen válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza gyógyulási esély témában

Kedves Kérdező!

Amíg a kivizsgálása be nem fejeződik, nem lehet biztosan tudni, hogy milyen természetű elváltozásról van szó. Lehet egy korábbi gyulladás maradványa, lehet jóindulatú elváltozás is. Ha esetleg mégis rosszindulatú daganatról van szó, a szövettani típusa határozza meg a további tennivalót. Akkor várható leginkább a teljes gyógyulás, ha műtéttel eltávolítható a daganat. A műthetőséget a mellkassebész fogja eldönteni a leletek alapján. Ha szükséges, a műtétet kiegészítik egyéb kezeléssel a legjobb eredmény elérése érdekében.

Összefoglalva, még nem biztos, hogy rosszindulatú daganatról van szó, de ha mégis az, műtéttel, és kiegészítő kezelésekkel a teljes gyógyulás elérhető.

Üdvözlettel:

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2021. február 01., 11:31; Megválaszolva: 2021. február 01., 21:47
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdő rtg lelet
Tisztelt Dr Nő! Rekesz éles kontúrú, jobb oldalon 1 harántujjnyival magasabban áll. Szabad lat. sinusok. Infiltratum nem diff. A bal alsó...
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...
Válasz hiányában újra feltett...
Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...