• Biztos tüdőáttét? SMS kód: UJZP

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2014 áprilisában ductalis carcinomával műtöttek, a daganat 1, 5 cm-es volt, melyet emlőmegtartással műtöttek. A szövettan Her 2 negatív, 100% progeszteron és 100% ösztrogén érzékeny volt. Azóta minden leletem negatív volt, Letrozol hormongátlót kell szednem 5 vagy 7 évig. Az OOI-be járok rendszeresen kontrollra. A Letrozolnak vannak kellemetlen mellékhatásai, ízületi, izom és csontfájdalmak időnként, nem állandóan. Most januárban a szokásos ellenőrző mellkasröntgen két árnyékot talált a tüdőmön. CT-re küldtek és a leleten azt írják, hogy: "Mindkét alsó lebenyben és a jobb középső lebenyben néhány kerekded nodulus ábrázolódik, max 8 mm-es átmérővel. Pleuralis, pericardialis folyadékgyűlem nincs. A mediastinumban és hilusokban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem különíthatő el. A gyomor 4 cm-es része a mellkasban helyezkedik el. Gracilis mellékvesék. A leképezett csontokon denegeratív eltérések, spondylarthrosis jelei. Radiológiai vélemény: Multiplex intrapulmonalis mikronodulusok dignitása kérdéses, követése javasolt (metastasis nem zárható ki). Hiatus hernia" Ezután tumormarker laborvizsgálatra és PET CT-re küldtek. A tumormarker eredmények a normál értéken belül vannak. A PET CT leleten ezt írják a tüdővel kapcsolatban: "A tüdőkben több max 8 mm-es nodulus van, döntő jobb oldali túlsúllyal, a legnagyobb gócok jelzetten halmoznak (SUVmax:1, 3). Kb. 6 cm-es hiatus hernia látszik. Összefoglaló vélemény: Mpx.met.pulm.alapos gyanúja. Recidiva, egyéb helyen áttét nem észlelhető. Hiatus hernia" Ez most akkor biztos tüdőáttét lehet? Milyen vizsgálatot lehet még csinálni, hogy biztosan kiderüljön? A CT után azt mondta az onkológus, hogy lehetséges egy lábon kihordott tüdőgyulladás nyoma is. Jártam úszni a hideg időkben is, mert gerincferülésem van, sokszor fáztam, borzongtam esténként, de nem lázasodtam be. Nem köhögök, karácsony után két hétig náthás voltam, akkor nem mentem úszni. Évek óta nem köhögtem, csak időnként hurutos vagyok, de akkor egy hétig Elixirium thymit szedek és egy héten múlva elmúlik. Évente kétszer, háromszor fordul ez elő. Reflux betegségem több, mint 10 éve van, olyankor marja a torkom a sav. Egyszer fájt a torkom és azt mondta a gégész, hogy a refluxtól van, ami felmarhatja a torkomat és akár a nyelő, légcsövemet is. A nyitott gyomorszájból feljövő savgőz akár a hörgőkbe is lejuthat. Változtattam az étkezésemen és az utóbbi 2-3 évben csak nagyon ritkán kell bevennem gyógyszert refluxra, annak ellenére, hogy az előző majdnem 10 évben minden nap szedtem. A rekeszizom sérvemről is tudtam már kb. 10 éve, de azt mondták, azt nem lehet műteni. Kérem Doktornő szíves válaszát a leletek és leírásom alapján. Köszönettel: Mária

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a többszörös gócok a tüdőben témában

        Kedves Kérdező! Az eddigi leletek alapján, még nem biztos a feltételezett diagnózis. Szövettani vizsgálatra, mintavétel lenne a következő, ami alapján biztosat lehetne tudni. Mindenesetre, a szoros kontroll mindenképpen szükséges. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2018. március 04., 15:08; Megválaszolva: 2018. március 05., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: