• béta karotin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Több helyen olvastam már, hogy a béta karotin szedése megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. 35 éves vagyok, kb. 20 éve dohányzom. A táplálkozásomra odafigyelek. Nem egyértelmű számomra, hogy ez csak a mesterségesen szedett béta karotinra vonatkozik, vagy a zöldségekre-gyümölcsökre is.Imádom a sárgadinnyét, sárgarépát, télen napi rendszerességgel iszom a homoktövist. Most akkor ezeket mellőznöm kellene? Kérem segítsen kibogozni ezt az információt, hogy egyértelműen tudjam a választ. Köszömöm

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a béta karotin és dohányzás témában

        Kedves Kérdező! Én is olvastam, a béta karotin hatásával kapcsolatos cikket, amit amerikai tudósok publikáltak. Eszerint a nagy dózisban szedett szintetikus béta karotin dohányosokban inkább növeli a tüdőrák kockázatát. A természetes vitaminokról ebből a szempontból nincs szó. Véleményem szerint, mivel a dohányzás egyéb daganatos betegségek előfordulását is növeli, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig az egészséges táplálkozás része, nincs más választása, mint leszokni a dohányzásról! Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2017. október 26., 11:52; Megválaszolva: 2017. október 29., 17:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: