Mediastinalis lymphadenomegalia

Tisztelt Doktor Nő! Az alábbi CT alapján valószínűsíthető rák? A jobb felsőlebeny 1/2 szegmentumában, a ventrolaterális mellkasfal közelében egy ax. metszetben 18x10 mm spiculalt konturú lágyrészgóc helyezkedik el. Vele összefüggésben ventrokranialisan egy 5 mm-es góc is látszik. A jobb alsó lebeny 6S-ában az interlobaris pleurakettőzet alatt egy 12 mm ax. átmérőjű kerekded nodularis elváltozás helyezkedik el. A jobb hilusban megnagyobodott nyirokcsomók konglomerátumának megfelelő, laterál felé karéjos konturú lágyrész-terime helyezkedik el, mely a megnagyobodott subcarinalis nyirokcsomótól sem különül el. Az elváltozás teljes axiális átmérője 75x47 mm (IIxap) . A jobb S3 basisán mediálisan dystelectasia mutatkozik. A felső tüdőlebenyekben centrilobularis emphysema van. Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódott. A szív nem nagyobb. A nagyerek lefutása, tágassága rendes. A mellékvesékben jelen vizsgálat során nem látható gócos megnagyobbodás. Az ábrázolódott csontokon sem látszik gócos eltérés. Vélemény: Malf. pulmonum I.d. (a felső lebenyen látott kép primaer folymat, míg az alsó lebeny sec. folyamat morphologiáját mutatja) . Jobb hilaris és mediastinalis lymphadenomegalia. Emphysema pulm. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza CT lelet témában

Kedves Kérdező!

A CT lelet alapján sajnos valóban a tüdőrák alapos gyanúja áll fenn. Biztosat természetesen a szövettani vizsgálat ad, melyet minél hamarabb el kell végezni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. szeptember 23., 08:17; Megválaszolva: 2016. szeptember 23., 09:20
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Ön szerint ez daganat lehet -e?
Tisztelt Dr. Nő! Mellékelten küldeném az édesapám mellkas CT eredményét. Kérném szíves szakvéleményét, hogy ön szerint ez daganat lehet-e? ...
primer tumor, műthető?
Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt vastagbéldaganattal, majd rá 3 hónapra májáttéttel műtöttek. A napokban nehézlégzés miatt a...
Mellkas CT lelet
T.Doktornő! A CT leletemből idézek: "Az aortaív mentén meszes képletek különíthetőek el. Mindkét oldali tüdőcsúcs területén callus és...
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...