primer tumor, műthető?

Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt vastagbéldaganattal, majd rá 3 hónapra májáttéttel műtöttek. A napokban nehézlégzés miatt a tüdőklinikára jelentkeztem, ahol vizsgálat vizsgálatot követ. Biopsziára vagyok kiírva jövő héten, primer tumorgyanúval. A CT vizsgálat eredménye: Gracilis, homogén pajzsmirigy. Mediastinalisan és hilarisan kóros lgl. nem mutatható ki. A jobb tüdőcsúcsban dorsalisan 2 cm-es kissé szabálytalan alakú lágyrészdenzitású képlet van, mely a dorsalis pleurával szélesen összefüggést mutat, a kontrasztanyaget halmozza. tüdők kissé emphysemásak. Jobb oldalon a kisrés mentén illetve a középső lebenyben caudalisabban néhány, max. 4 mm -es subpleuralis nodulus látszik. A sziv, nagyerek rendben. Pleuralis, pericardialis folyadék nincs. A máj többször operált, mindkét lebenyében több apró, valamint a bal lebenyben egy 15 mm-es cystára gyanús hypodens góc látszik. A bal vese felső pólusában is cysták láthatók. A legnagyobb, vaskos halmozó falú cysta cranialisan változatlanul 3 cm. A mellékvesék szabályosak. Csontdestructio nem diff.. Kérdéseim: 1.Hogyan értelmezzük a fenti leletet? 2. A subpleuralis nodulusok megléte befolyásolhatja-e a 2 cm-s daganat műtéti eltávolítását, ezek is potenciális rosszindulatú gócok vagy csak "ártalmatlan" nyirokcsomók? Műthető-e egyáltalán ilyen elhelyezkedésű és összefüggést mutató daganat? 3. Mit jelent a halmozó falú cysta, igényel-e bármiféle beavatkozást? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza CT lelet témában

Kedves Kérdező!

A leletben sok olyan elváltozás van, (nodulusok, gócok) amik régi gyulladások, vagy dohányzás maradvány elváltozásai, leírják a máj műtét után észlelhető állapotot, és cystát, amiknek a kezelés szempontjából nincs jelentőségük, és nem rosszindulatúak. Mindezek mellett a tüdő elváltozás még operálható lehet, ebben a végső döntést a sebész hozza meg.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. június 09., 16:36; Megválaszolva: 2015. június 11., 06:32
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Ön szerint ez daganat lehet -e?
Tisztelt Dr. Nő! Mellékelten küldeném az édesapám mellkas CT eredményét. Kérném szíves szakvéleményét, hogy ön szerint ez daganat lehet-e? ...
Mediastinalis lymphadenomegalia
Tisztelt Doktor Nő! Az alábbi CT alapján valószínűsíthető rák? A jobb felsőlebeny 1/2 szegmentumában, a ventrolaterális mellkasfal...
Mellkas CT lelet
T.Doktornő! A CT leletemből idézek: "Az aortaív mentén meszes képletek különíthetőek el. Mindkét oldali tüdőcsúcs területén callus és...
Válasz hiányában újra feltett...
Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...