Milyen stádiumú a betegség?

Tisztelt Doktornő! Apósomnál 2011-ben jobb alsó tüdőlebeny eltávolítás történt rosszindulatú daganat miatt. 2014-ben a ct vizsgálat mindkét tüdőfélben milliméteres és néhol egy centiméteres árnyékokat írt le. Vizsgálatok sora után, 2014 szeptemberétől kemoterápiás kezelést kap, amit most szüneteltetnek. Anamnesis: Recidiváló, jobb hilusban, mediastinumban növekedő tüdőcc. Az utolsó februári ct vizsgálat eredménye: Jobb oldalon a mellkasfal mentén többszörös pleura kihúzottság észlelhető. A tüdő parenchymában néhány kisebb, vékonyfalú emphisemás bulla látható. A jobb lebenyhörgő fala megvastagodott, vastagabb a felsőlebeny hörgőfala is. Az aorta cava szögletben lágyrészt terime ábrázolódik, mely megnagyobbodott nyirokcsomo conglomeratumnak felel meg. A jobb hilus körül is egy 1 cm nagyságú megnagyobbodott nyirokcsomó látható. A bifurcatio előtt egy 1 cm alatti nyirokcsomó észlelhető. Kérdéseim a következők lennének: A kemoterápia szeptembertől februárig nagy mértékben visszaszorította a tüdőben a daganatokat. Most hogy a kezelést abbahagyták milyen gyorsan kapna a rákos sejtek erőre? Mert nem tűntek el sajnos maximálisan. Mik a beteg túlélési esélyei? Egy ilyen kiújult betegség miatt. A betegség a három évvel ezelőtti műtéti csonkból fejlődött ki újra. Apósom egyébként jó általános állapotú, 80 kilós, jól táplált 73 éves férfi. Feltűnően sokat köhög és köpköd, a legkisebb terhelést sem bírja. A dohányzást a betegség ellenére sem hagyta abba, napi 3 dobozt szív el. Ezekre a kérdéseimre szeretnék választ kapni és szeretném, ha a ct lelet eredményeit elmagyarázná. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőrák terjedése témában

Kedves Kérdező!

A daganat terjedésének, és kiújulásának üteme, nem jósolható meg előre. Apósánál, a dohányzás miatt COPD (a hörgők állandó gyulladása, amit a dohányzás okoz) is fennáll, ami sajnos jelentősen rontja az életminőséget, és az életkilátásokat. Mind a daganat, mind a COPD kezelésre szorul, amihez sok hatásos gyógyszer van. A CT által leírt elváltozások egy része a dohányzás okozta krónikus bronchitis következménye, a megnagyobbodott nyirokcsomók valószínűleg a daganat terjedését mutatják. A dohányzás elhagyása mindenképpen fontos volna!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. március 31., 19:37; Megválaszolva: 2015. április 06., 14:06
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrákom van?Van-e lehetőségem...
T.Doktornő! CT vizsg. eredménye: JOBB O-ON S4-5 HATÁRÁN 6MM-ES SZABÁLYTALAN ALAKÚ NODULÁRIS KÉPLET LÁTHATÓ.JOBB O-ON S5-BEN A PERICARDIUM MELLETT...
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Gyógyulási esélyek