Mellkas CT lelet

T.Doktornő! A CT leletemből idézek: "Az aortaív mentén meszes képletek különíthetőek el. Mindkét oldali tüdőcsúcs területén callus és mikronodulusok láthatók. A felső lebenyek területén elszórtan emphysemás területek figyelhetők meg. A jobb oldali 2-es segmentum területén és mindkét oldali 6-os segmentumban pleuralis kötegezettség látszik mikronodulusok kíséretében. Hasonló elváltozás figyelhető meg az 1-es szegmentum területén is. A bal oldalon 3-as 6-os segmentum határán durva pleuralis megvastagodás látszik. A bal oldali 9-es 10-es segmentum területén többszörös mikronodulusok láthatók pleuralis kötegezettség kíséretében.Basalisan a bal oldalon közvetlenül a rekeszi felszín felett spiculált, kötegekkel a pleurához kapcsolódó 10 és 12mm-es elváltozás látszik. Hasonló megjelenésű képlet figyelhető meg az 5-ös szegmentum területén jobb oldalon ventralisan 16 mm kiterjedésben vaskos kötegezettség kíséretében. A dúrva pleuralis megvastagodottság látszik a bal oldalon basalisan és ventralisan is. A vizsgálati síkokba került felhasi szeleteken a máj bal lebenyében mindkét fázisban hypodens 13mm-es kerek képlet látszik. A mellékveseszárak gracilisek. Az arteria lienalis területén egy 15x17mm-es hyperdens képlet figyelhető meg. A lép 54mm-es hilusi átmérőjű. A pancreas mirigyes megjelenésű." A vélemény sora: "Összehasonlítva a...korábbi vizsgálattal subpleuralis mikronodulusok tekintetében, mind kiterjedésben, méretben progressio látszik. A bal oldalon basalisan és jobb oldalon ventralisan basalisan novum góc jelent meg, mely a CT morfológiai megjelenés alapján a térfoglalásnak, met.-nek tartható, további vizsg. javasolt. Cysta hepatis. Az arteria lienalis a látott elváltozás megfelelhet meszes aneurysmák. Spondylosis thoracalis." A fentiek szerint ez rákos elváltozás lehet? Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza CT lelet témában

Kedves Kérdező!

A CT lelet alapján nem zárható ki, hogy daganatos elváltozás is van a tüdőben. Részletes kivizsgálás, citológiai vizsgálathoz szükséges mintavétel szükséges a pontos diagnózis felállításához.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. január 12., 21:01; Megválaszolva: 2015. január 13., 21:21
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Ön szerint ez daganat lehet -e?
Tisztelt Dr. Nő! Mellékelten küldeném az édesapám mellkas CT eredményét. Kérném szíves szakvéleményét, hogy ön szerint ez daganat lehet-e? ...
Mediastinalis lymphadenomegalia
Tisztelt Doktor Nő! Az alábbi CT alapján valószínűsíthető rák? A jobb felsőlebeny 1/2 szegmentumában, a ventrolaterális mellkasfal...
primer tumor, műthető?
Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt vastagbéldaganattal, majd rá 3 hónapra májáttéttel műtöttek. A napokban nehézlégzés miatt a...
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...